Ευκαιρία για 960.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους με "κούρεμα"βασικής οφειλής και προσαυξήσεων, προβλέπει νέα εφαρμογή που θα τεθεί σελειτουργία τον Μάρτιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας στο Documento.

Oι οφειλέτες θα έχουν 6μηνη προθεσμία για τις αιτήσεις.

Όσοι μπουν στη ρύθμιση, θα μπορούν να "κουρέψουν" τη βασική τους οφειλή και να διαγράψουν έως και το 85% των προσαυξήσεων.

"Θα αφορά ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που, εξαιτίας πραγματικών οικονομικών δυσκολιών σώρευσαν χρέη από το 2002 και μετά, τα οποία δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού" ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.

Έως 36 θα είναι οι δόσεις για οφειλές έως 3.000 ευρώ ενώ για τα μεγαλύτερα ποσά θα φτάνουν τις 120.

Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές του 2017 οι οποίες όμως έχουν ήδη υπολογιστεί με το νέο σύστημα.

Η ρύθμιση συμφέρει ασφαλισμένους με χαμηλά εισοδήματα, όσους δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, καθώς και 70.000 ασφαλισμένους που έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών.

"Να γίνει η ρύθμιση να μπορεί να βγει στη σύνταξη και να του παρακρατείται ποσό έως το 1/3 της σύνταξης", ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ωστόσο μικρότερη σύνταξη καθώς οι συντάξιμες αποδοχές θα προσδιοριστούν βάσει των μειωμένων εισφορών.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις