Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έως 120 δόσεων, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας καθώς έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς για να έρθει προς εφαρμογή τον Μάρτιο.

Στη ρύθμιση, η οποία δεν θα «εμπεριέχει» περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες.

Οι κύριοι άξονες της ρύθμισης για οφειλές προς τα Ταμεία είναι οι εξής: κούρεμα της αρχικής οφειλής, διαγραφή έως και 85% των προσαυξήσεων, ενώ οι μηνιαίες δόσεις θα φτάνουν έως και τις 120.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται μέχρι στιγμής στα ΜΜΕ, στη διαδικασία επανυπολογισμού θα μπορούν να ενταχθούν χρέη προς τα ταμεία που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως το 2016. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άλλωστε τη μείωση της συνολικής οφειλής έως και κατά 60% με 70%.

Η νέα ρύθμιση, όπως επανέλαβε χθες η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, είναι σχεδόν έτοιμη και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, προκειμένου να «τρέξει» από τον Μάρτιο.

Στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euro2day, θα ισχύει το όριο των 50 ευρώ ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής κι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός δόσεων θα επιλέγεται από τον ίδιο τον οφειλέτη με βάση το ύψος τους χρέους. Ωστόσο για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ θα φτάνει τις 120 δόσεις ενώ για χρέη που έχουν «ταβάνι» τις 3.000, οι δόσεις αναμένεται να είναι έως 36.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και βάσει του σχεδιασμού, ο ίδιος ο οφειλέτης θα επιλέγει επίσης το εάν θα ενταχθεί στον επανυπολογισμό ή όχι, καθώς ένα πιθανό «κούρεμα» της βασικής οφειλής θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συντάξιμου μισθού και κατά συνέπεια της μελλοντικής σύνταξης.

Επίσης στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό, αφού πρόπερσι ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Με πληροφορίες από το euro2day, sofokleousin

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις