Ευρωπαϊκές ενστάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση διατυπώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου πραγματοποιήθηκε μια πρώτη, σύντομη συζήτηση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την "Καθημερινή", κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group τονίστηκε στους εκπροσώπους τουελληνικού οικονομικού επιτελείου ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% είναι ιδιαίτερα υψηλή, και θα έχει επιπτώσειςστην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαπίστωσαν καθυστερήσεις σε μία σειρά από προαπαιτούμενα επί των οποίων έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τρεις πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της ευρωζώνης,υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα οφείλει να κάνει περισσότερα μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία στο τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποσπάσει το "πράσινο φως"για τη δόση.

Επίσης, εκφράστηκε προβληματισμός για το σχέδιο προστασίας της α’ κατοικίας, αλλά και για τον ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτεςκαι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αναμένουν μάλιστα από την Αθήνα ένα σχέδιο για την πρώτη κατοικία και για το πώς θα αντικατασταθεί ο νόμος Κατσέλη.

Οι εμπειρογνωμόνες του EWG επισήμαναν ακόμα ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος για τα 16 προαπαιτούμενα, τα οποία μάλιστα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια της ευρωζώνης τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να πράξει περισσότερα, για να εκπληρώσει όλα όσα έχει συμφωνήσει και να εξασφαλίσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Oι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων καθώς στη βάση της τελικής έκθεσης των θεσμών θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).


"Καμπανάκι" Δραγασάκη για τράπεζες

"Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση εντάσσονται στην αντίληψή της για την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινωνικού κράτους και στην πεποίθησή της ότι η μείωση των ανισοτήτων ενισχύει και την ανάπτυξη", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ειδικά για το ρόλο που διαδραματίζει ο μισθός στην ανταγωνιστικότητα, έσπευσε να επισημάνει πως, όπου δοκιμάστηκε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση των μισθών, οδήγησε σε αποτυχία αυτόν τον στόχο.

"Η λογική μας είναι ότι θα διεκδικήσουμε θέση στην παγκόσμια οικονομία και στον παγκόσμιο καταμερισμό, θα διεκδικήσουμε ανταγωνιστικότητα, επενδύοντας στη γνώση, στην οργάνωση, στην ποιότητα, σε καινοτόμα προϊόντα και όχι επενδύοντας στη μείωση των μισθών", είπε.

Διαβάστε: Δραγασάκης: Οι Τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση

Αναφερόμενος στην παράταση του νόμου Κατσέλη, ενημέρωσε την επιτροπή ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας με στόχο να συζητηθεί εντός του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.

"Δεν διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει η έννοια της διαπραγμάτευσης. Εφόσον όμως είναι θέματα που άπτονται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, και ενδεχόμενης κρατικής ενίσχυσης, είμαστε υποχρεωμένοι, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, να ενημερώνουμε τα ευρωπαϊκά όργανα και ειδικά την ΕΚΤ", είπε και πρόσθεσε:

"Όχι μόνο αδράνεια δεν υπήρξε από την κυβέρνηση, αντιθέτως υπήρξε ένας (-)ός πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Από έξω υπήρχε η άποψη 'να τελειώσουμε με το νόμο Κατσέλη και το οποιοδήποτε καθεστώς'. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσαμε να νομοθετήσουμε πιο έγκαιρα. Τώρα υπάρχουν τα δεδομένα να νομοθετήσουμε".

Υπάρχουν πλευρές που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, είπε ωστόσο και πρόσθεσε: "Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Άρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προ(-)ουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση. Ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Το νέο πλαίσιο πάντως ετοιμάζεται".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις