Σύγκλιση Μαξίμου - Τραπεζών για την πρώτη κατοικία

Σύγκλιση Μαξίμου - Τραπεζών για την πρώτη κατοικία

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκονται Κυβέρνηση και Τράπεζες, όπως δηλώνουν και οι δύο πλευρές, μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Δευτέρας, διαψεύδοντας έτσι τα σενάρια για εμπλοκή και διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και Τραπεζικές πηγές που εξέφρασαν την  ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη, επισημαίνοντας , μάλιστα,  ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου καθώς συμφωνήθηκε να μην υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη.

 Στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ενώ απο την πλευρά των Τραπεζών ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Β.Ψάλτης(ΑΛΦΑ), Χ. Μεγάλου(ΠΕΙΡΑΙΩΣ), Φ. Καραβίας(EUROBANK) και Π. Μυλωνάς(ΕΘΝΙΚΗ).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες δέχθηκαν να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, όχι μόνον για τα στεγαστικά δάνεια αλλά και από τις καθυστερημένες οφειλές επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων με εγγυήσεις πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν στον νόμο Κατσέλη, ενώ ζητούν αυστηρά μέτρα, ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα κατάχρησης του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
 
Ωστόσο, βασικό σημείο διαπραγμάτευσης αποτελεί το ύψος της αξίας του υπό προστασία ακινήτου, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί μεταξύ 120.000 έως και 140.000 ευρώ και με όριο εισοδήματος έως 22.000 ευρώ.

Στο τραπέζι παραμένει η κυβερνητική πρόταση που έχει διαμορφωθεί με βάση το κυπριακό μοντέλο και  προβλέπει:


- Επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.  
- Μείωση επιτοκίου.     
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου με ηλικιακά κριτίρια
και
- Κούρεμα της οφειλής, υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση.