Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για την α΄κατοικία

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για την α΄κατοικία

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα σπεύσουν στις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε νέα σύσκεψη με αντικείμενο το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη. Οι δύο πλευρές φέρονται να είναι κοντά σε οριστική συμφωνία, η οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν πιθανότατα εντός της ημέρας.

Τα όρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, του οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη και του υπολοίπου του δανείου αποτελούν τα τρία σημεία – κλειδιά στα οποία φαίνεται να έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη σύγκλιση.

Η πρόταση, που θα διαμορφωθεί με βάση τις παραδοχές των δύο πλευρών, θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά ένα πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας, στο πλαίσιο της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου των δανείων υπό την κατοχή των ελληνικών τραπεζών, αποτελώντας αναλογικά το υψηλότερο απόθεμα στην Ευρώπη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ότι οι δανειστές συνδέουν ευθέως την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και με το θετικό σήμα (της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας) προς τις αγορές.

Σύμφωνα με διαρροές, κατά την τελευταία συνάντηση στο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν στο να μην υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη, ο νέος νόμος να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και το νέο πλαίσιο να μη δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες αλλά να προστατεύει την πρώτη κατοικία.