«Είμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία για να έρθει στη βουλή την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούσης, σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη.

Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στα όρια που θα ισχύσουν καθώς, όπως είπε, η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

«Στόχος είναι τα όρια και οι διαδικασίες που θα τεθούν να καλύψουν το σύνολο των ευάλωτων νοικοκυριών και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση από το κράτος, ο Φ. Κουρμούσης δήλωσε ότι «η ελληνική θέση είναι πως ανάλογα με το εισόδημα που έχει ο δανειολήπτης, το κράτος θα καλύπτει τη διαφορά για να πληρώσει τα χρέη. Αν κάποιος είναι επτά χρόνια άνεργος, το κράτος θα μπορεί να πληρώσει ακόμα και το σύνολο της δόσης», ανέφερε ως παράδειγμα.

«Αν κάποιος έχει επαρκές εισόδημα, το κράτος δεν θα πληρώσει τίποτα», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η επιδότηση δεν θα είναι «οριζόντια» στο 1/3.

Τόνισε ότι θα επανεξετάζεται η κατάσταση του δανειολήπτη με την πάροδο του χρόνου, για να διαπιστωθεί αν στο μεσοδιάστημα αυξηθούν τα εισοδήματά του, οπότε δεν χρειάζεται πλέον επιδότηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ν. Κατσέλη θα εξακολουθήσει να υπάρχει, εκτός όμως του άρθρου 9 παρ. 2 που προβλέπει προστασία μετά τη δίκη για την πρώτη κατοικία, σε περίπτωση που δεν πληρώνει τη δόση.

Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όποιος έχει κάνει αίτηση προστασίας, αυτή θα εξεταστεί με τα κριτήρια του νόμου που ίσχυε όταν έκανε την αίτηση. Το ποια θα είναι η διαδικασία ένταξης στην πλατφόρμα είναι υπό εξέταση, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις