Σύγχυση επικράτησε με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε συνέντευξή του στο CNBC.

Αρχικά, ο κ. Τσακαλώτος ακούγεται -όχι ιδιαίτερα καθαρά- σαν να λέει ότι η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να γίνει κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην σχετική απομαγνητοφώνηση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΕ στην συνέχεια αναφέρονται τα εξής:

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση, ο υπουργός δήλωσε:

«Δεν θα αλλάζαμε τη θέση μας μόνον επειδή η Νέα Δημοκρατία θα ήταν στην εξουσία. Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι στην εξουσία, αλλά στην απίθανη και ατυχή περίπτωση να είναι στην εξουσία, φυσικά. Εάν ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που θα ήθελαν να πετύχουν, θα τους στηρίζαμε, αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε πολλούς άλλους τομείς, ιδίως καθώς δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιο είναι το πρόγραμμα τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπολόγισε ότι το κόστος των ανακοινώσεων τους έως τώρα είναι 5 δισ. το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε λάβει καμία σοβαρή απάντηση από τη ΝΔ από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Γνωρίζετε ότι εμείς ξοδεύουμε 900 εκατ. επιπλέον- όχι 900 δισ. ευρώ- 900 εκατ. επιπλέον το 2019. Από πού θα βρεθούν τα επιπλέον 4 δισ. για να φτάσουν τα 5,8 δισ. που θα ανακοινώσουν, μόνον ο Θεός το γνωρίζει. Σίγουρα όχι εμείς".

Η απομαγνητοφώνηση στα αγγλικά, όπως την έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών:

Q: So let's imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?

A: Of course, of course we did we wouldn't change our position just because new democracy was in power. I don’t think it's very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course. If that was one of their main building blocks of what they wanted to do we would support them but we wouldn't support them in a large number of other areas especially since we actually don't know what their programme is. My deputy minister, the alternate minister for economy in the budget debate estimated that the cost of their announcements so far was 5 billion in the first year and another 4 billion over the next four years. Now we've had no serious response from New Democracy on where that money's coming from. So, you know we spent the 900 million extra — not 900 billion — 900 million extra in 2019 where the extra four billion to get to the 5.8 billion that they will announce come from God only knows. Certainly we don't.

Ο υπουργός εξάλλου εμφανίστηκε σίγουρος πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 11η Μαρτίου και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει μια θετική έκθεση για τη χώρα.

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σε πολλές από τις αναφορές που έκανε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο δίκτυο, στέλνοντας το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή στην επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Όπως είπε, θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα σε σχέση με αυτό το θέμα.

«Νομίζω ότι το 3,5% για ένα φοβερό μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλό, ειδικά για μια χώρα που έχασε 27% του ΑΕΠ της. Δεν νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να διαφωνούμε», δήλωσε και προσέθεσε πως «ένας τόσο υψηλός στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων τροφοδοτεί μόνο τη δυσαρέσκεια όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για την εκλογική διαδικασία».

Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία διαφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πρέπει να γίνει. «Θα ήταν ωραίο αν είχε μια λιγότερο αντιφατική στάση, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε συναίνεση επί του θέματος», είπε.

Ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης πως το ταμειακό απόθεμα που έχει σχηματίσει η Ελλάδα εξασφαλίζει πλήρως τη χώρα για τα επόμενα δύο έτη.

Και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, το χαρακτήρισε αυτό αναμενόμενο.

«Φυσικά, έχουμε υψηλότερα επιτόκια απ 'ό, τι η Πορτογαλία, επειδή η Πορτογαλία άφησε το πρόγραμμα αρκετά χρόνια πριν και εμείς έχουμε μόλις εγκαταλείψει το πρόγραμμα. Αλλά το θέμα είναι ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να αναβαθμιστούμε από τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις