Την εκτίμησή του ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την έναρξη εργασιών εξόρυξης στην ελληνική ΑΟΖ εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι πρόκειται για τα δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τα οποία έχουν εκφράζει ενδιαφέρον η Exxon Μobil, η Τotal και τα ΕΛΠΕ και όπως υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1, «είμαστε πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας».

Σχετικά με τα στάδια των εργασιών εξόρυξης, σημείωσε ότι βάσει της σύμβασης προβλέπονται τρεις φάσεις ανά διετία, οι οποίες μπορούν να επιταχυνθούν και να γίνουν δύο.

Όσον αφορά το πού θα καταλήγουν τα έσοδα από τις εξορύξεις και συγκεκριμένα για το αν θα πάνε στο χρέος, βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, απάντησε κατηγορηματικά «όχι», προσθέτοντας πως «πρόθεσή μας είναι μεγάλο μέρος των πόρων να πηγαίνει στο ταμείο για την κάλυψη του ασφαλιστικού».

Ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε επίσης το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ωστόσο για το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας προς τους καταναλωτές, είπε ότι αυτό είναι στην αρμοδιότητα της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις