Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μελετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 προσθέτοντας πως η ενδεχόμενη συμφωνία – στην οποία φέρεται να αντιδρά η Σαουδική Αραβία – δεν είναι δουλειά του Ριάντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει ένδειξη για άμβλυνση της διένεξης στον Κόλπο γύρω από κατηγορίες από τη Σαουδική Αραβία και μερικά άλλα αραβικά κράτη πως το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

«Υπάρχει συζήτηση για προμήθεια ποικίλου ρωσικού εξοπλισμού, όμως δεν υπάρχει ακόμη συνεννόηση γι' αυτόν τον συγκεκριμένο (εξοπλισμό, τους S-400)», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αναφορικά με τους Σαουδάραβες ή με άλλες χώρες, δεν είναι δική τους δουλειά, είναι κυρίαρχη απόφαση του Κατάρ», δήλωσε προσθέτοντας πως μια τεχνική επιτροπή μελετά τις καλύτερες επιλογές για τις ένοπλες δυνάμεις της μικροσκοπικής, αλλά πλούσιας χώρας.

Ο υπουργός απάντησε με τη δήλωση αυτή σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde τον περασμένο Ιούνιο πως ο σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας εκφράζοντας ανησυχία για συνομιλίες που ανέφερε πως διεξάγονταν ανάμεσα στην Ντόχα και τη Μόσχα σχετικά με τα συστήματα S-400.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε πως οι συνομιλίες του με τον Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ντόχα στο πλαίσιο περιοδείας του στον Κόλπο, κάλυψαν επίσης τη Συρία και τη Λιβύη.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ντόχα δεν έχει ακόμη εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Συρία, λέγοντας πως η χώρα αυτή, που έχει υποστεί ζημιές από τον πόλεμο, πρέπει να έχει μια πολιτική λύση και ηγεσία εκλεγμένη από τον λαό της. Απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις