Οι ενδείξεις που έχει η Βρετανία από την ΕΕ είναι "λογικά θετικές" σχετικά με αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit, που σύναψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, ώστε αυτή να μπορέσει να λάβει την υποστήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Η Βρετανία προβλέπεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που σύναψε η Μέι με τις Βρυξέλλες απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, επειδή οι βουλευτές θέλουν νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι η Βρετανία δεν θα μείνει παγιδευμένη μόνιμα σε ένα ιρλανδικό backstop, την πολιτική ασφαλείας που αποσκοπεί να προληφθεί η επιστροφή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

"Ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος. Όμως συγκριτικά με το σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν από έναν μήνα, η κατάσταση έχει αλλάξει και βαίνει προς μια θετική κατεύθυνση", δήλωσε ο Χαντ στον ραδιοσταθμό του BBC.

"Πιστεύω ότι οι ενδείξεις που έχουμε είναι λογικά θετικές, αλλά δεν θέλω να υπερβάλω σχετικά με αυτές επειδή πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει", πρόσθεσε.

"Νομίζω ότι αυτοί (η ΕΕ) αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, επειδή βλέπουν ενδείξεις από τους ανθρώπους που είχαν ψηφίσει κατά της συμφωνίας προηγουμένως, οι οποίοι δηλώνουν (τώρα) κυρίως ότι προτίθενται να φανούν λογικοί σχετικά με το πώς θα καταλήξουμε σε μια θέση από την οποία δεν θα μπορούμε νομικά να μείνουμε παγιδευμένοι στο backstop", σημείωσε.

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέφρι Κοξ, ο οποίος είναι επικεφαλής των νομικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης.

"Όλοι θέλουμε να φύγουμε στο τέλος του μήνα και αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μια συμφωνία", πρόσθεσε ο Χαντ.

"Το αίτημά μας από την ΕΕ είναι ένα σημαντικό αίτημα (…) αλλά είναι ένα και είναι ένα απλό. Χρειαζόμαστε ουσιαστικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στον γενικό εισαγγελέα να αλλάξει την εισήγησή του στην κυβέρνηση, η οποία λέει προς το παρόν ότι θεωρητικά θα μπορούσαμε να μείνουμε παγιδευμένοι επ'αόριστον στο backstop", σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Βρετανοί υπουργοί ελπίζουν ότι ο Κοξ μπορεί να πείσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές ότι έκανε αρκετά για να απομακρύνει την απειλή η Βρετανία να παραμείνει επ'αόριστον σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ –κάτι το οποίο οι υποστηρικτές του Brexit δηλώνουν ότι θα προσέβαλε την απόφαση των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει είτε μια καταληκτική ημερομηνία στην πρόβλεψη είτε κάποιον τρόπο με τον οποίο το Λονδίνο θα μπορεί να σταματήσει την ισχύ της ρύθμισης αυτής μονομερώς. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ήταν φειδωλοί στις διευκρινίσεις τους όσον αφορά αυτό στο οποίο θα συνίστανται οι αλλαγές στην υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις