Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών κατάθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με το πρόβλημα της υπερβολικής διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, με αιχμή τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια".

κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το αυτονόητο, αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι οι νοήμονες άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα: Ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα κόκκινα δάνεια δημιουργείται από την κοινωνικά ανάλγητη στάση των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες, που επιμένουν να μην αναγνωρίζουν τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συμβεί στην οικονομία του τόπου εξαιτίας της κρίσης και συνεχίζουν να επιδιώκουν την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους ως εάν δεν είχε μεσολαβήσει μέχρι σήμερα μια τέτοια οικονομική κρίση", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ενώ, όμως, αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και στο σύνολο του, η κυβέρνηση, κατά τον κ. Τζαβάρα, "με τις μέχρι σήμερα προσπάθειές της, το αντιμετωπίζει αποσπασματικά και μερικά, μάλιστα, δε, με τις πρόσφατες ενέργειές της δημιουργεί την εντύπωση ότι κατ' αυτήν ολόκληρο το οξυμένο κοινωνικό πρόβλημα του ιδιωτικού υπερδανεισμού θα επιλυθεί μόνο εάν ληφθούν μέτρα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι' αυτό διαπραγματεύεται με τις τράπεζες προς εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και μόνο για το συγκεκριμένο θέμα".

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, η κυβέρνηση ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να επέμβει στο πεδίο που εμφανίζεται η αιτία του προβλήματος ώστε να το αντιμετωπίσει ριζικά, δηλαδή -μεταξύ άλλων- και στους τραπεζικούς μηχανισμούς που κατά τρόπο ανεξέλεγκτο και πολλές φορές αυθαίρετο διαμορφώνουν το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών απαιτήσεων κατά των δανειοληπτών.

Όπως σημειώνει ο κ. Τζαβάρας, μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι ανεπίτρεπτο οι τράπεζες να αδιαφορούν και να προσποιούνται ότι δεν έχουν καμία ευθύνη συμμετοχής στην ανακούφιση των δεινά δοκιμαζόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η Πολιτεία να επιδοκιμάζει μία τέτοια αντικοινωνική στάση.

"Με δεδομένο ότι η προστασία του καταναλωτή και μάλιστα και του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αποτελεί ρητή υποχρέωση του κράτους, όπως προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών", ο κ. Τζαβάρας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν νομοθετικά μέτρα για τη συνολική ρύθμιση του κοινωνικού προβλήματος του υπερβολικού ιδιωτικού χρέους, αλλά και για να σταματήσει η υπέρμετρη επιβάρυνση των δανειοληπτών, κατά τον υπολογισμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τραπεζικά καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Τέλος, ρωτά αν προτίθεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει το κυπριακό μοντέλο για την εξαγορά από τον δανειολήπτη του δανείου του με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για την εξαγορά από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις