Με άμεση παρέμβαση της ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, απαλείφθηκε η εσφαλμένη αναφορά στο περίπτερο της βόρειας γειτονικής μας χώρας ως "Μακεδονία" και αντικαταστάθηκε από το "Βόρεια Μακεδονία".

Με δήλωσή του λίγο αργότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Ethnos.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, απέδωσε τις προβληματικές αναφορές στο περίπτερο της χώρας του στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου σε "ακούσιο τεχνικό λάθος".

"Η κυβέρνησή μας", τόνισε, "είναι αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και όσων αφορούν στον κλάδο του τουρισμού".

"Επρόκειτο για ένα ακούσιο τεχνικό λάθος το οποίο διορθώθηκε άμεσα", υπογράμμισε ο κ. Μποσνιάκοφσκι.

Πιο αναλυτικά, η γειτονική χώρα έχει αναρτήσει στην πρόσοψη του περιπτέρου της, τα moto "Macedonia your next destination" και "Macedonia Timeless" και με μικρότερα γράμματα -αναφέρεται ο Οργανισμός Τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου, λοιπόν, η γειτονική χώρα αρχικά διαφημιζόταν ως σκέτη "Μακεδονία", αν και οι Γερμανοί διοργανωτέςστην ιστοσελίδα της έκθεσης, την αναφέρουν ως "Republic Nordmazedonien".

Αμέσως μετά την παρέμβαση των ελληνικών αρχών, έγινε διόρθωση στο moto προώθησης της χώρας, ώστενα αναγράφεται ευκρινώς: "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο omorfataxidia.gr στην ανάρτηση με τίτλο "Αυτόπτης μάρτυς",περιέγραφε ότι το περίπτερο της Βόρειας Μακεδονίας στην μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου η γειτονική χώρα διαφημιζόταν ως σκέτη Μακεδονία. Η ανάρτηση σημειώνει:

"Δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε έχουν προθεσμία οι Σκοπιανοί να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους σε Βόρεια Μακεδονία ή αν αυτή έχει παρέλθει, στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου ωστόσο, παρουσιάζονται ως σκέτο Macedonia. Αντίθετα οι Γερμανοί διοργανωτές την αναφέρουν στις σημάνσεις τους ως Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια ώρα στο ελληνικό περίπτερο, υπάρχουν σταντ με τρεις Μακεδονίες. Την Ανατολική, την Κεντρική και την Δυτική. Είναι αμφίβολο αν οι ξένοι καταλαβαίνουν τι είναι τελικά η Μακεδονία".Το ψευδοκράτος

Με ένα προκλητικό περίπτερο συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου το ψευδοκράτος των κατεχομένων στην Κύπρο, ενώ ερωτήματα γεννά η στάση των διοργανωτών.

Όπως φαίνεται στις εικόνες οι διοργανωτές της ITB έδωσαν την έγκριση ώστε το περίπτερο να γράφει στα γερμανικά"Nord Zypern" πουσημαίνει "Βόρεια Κύπρος", ενώ την ίδια ονομασία έχουν χρησιμοποιήσει και οι γερμανοί διοργανωτές στην ονομασία των φωτογραφιών στην επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις