Μηδενικές καταβολές σε δάνεια, ύψους 119.000 ευρώ, που έγιναν «θηλιά» στον λαιµό ενός µικροεµπόρου, αποφάσισε το Μονοµελές Πρωτοδικείο για 5 ολόκληρα χρόνια, εντάσσοντάς τον στον νόµο για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το Έθνος, το δικαστήριο έκρινε ότι η δραστηριότητά του (πρατήριο ψωµιού) δεν µπορεί να χαρακτηριστεί εµπορική (σ.σ.: οι έµποροι δεν εµπίπτουν στον επίµαχο νόµο) και ως εκ τούτου µπορεί να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόµου Κατσέλη.

Με την υπ’ αριθµόν 1800/2019 απόφασή του, το Μονοµελές Πρωτοδικείο, το οποίο έκανε δεκτή την έφεση του προσφεύγοντoς, έκρινε ότι ο 56χρονος εργαζόταν προσωπικά στην επιχείρηση, δεν είχε επενδύσει σε αυτήν σηµαντικό κεφάλαιο για τη λειτουργία της, ούτε επρόκειτο για οργανωµένη επιχείρηση µε σκοπό το κέρδος.

Για το δικαστήριο, ο ίδιος παρείχε προσωπική εργασία, µε αντίτιµο, το οποίο όµως αποτελούσε περισσότερο αµοιβή του σωµατικού του κόπου και µόχθου και δεν ήταν αποτέλεσµα κερδοσκοπικών συνδυασµών. «Εποµένως έφερε την ιδιότητα του “µικροεµπόρου” και τα όποια χρέη ανέλαβε µε την ιδιότητα αυτή δεν τον αποτρέπουν από την υπαγωγή στις ρυθµίσεις του Ν. 3869/2010».

Σύµφωνα µε τη δικαστική απόφαση, οι µικροέµποροι δεν έχουν τέτοια έκταση δραστηριότητας και δοµή λειτουργίας που να παραπέµπουν σε δραστηριότητα µε σκοπό το κέρδος.

Η νοµολογία άλλωστε σε περιπτώσεις, όπως αυτή του 56χρονου, έχει εξαιρέσει από τους εµπόρους εκείνους που λειτουργούν εκτός οργανωµένης επιχείρησης, χωρίς ιδιαίτερες εγκαταστάσεις και εξοπλισµό και χωρίς πρόσληψη προσωπικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις