Αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα καταθέσει την Παρασκευή τη ρύθμιση στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.

Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης μιλώντας στο ρ/σ News247 τόνισε μεταξύ άλλων: "Πολύ πιθανό να αντιμετωπιστεί μονομερώς το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα οι λύσεις είναι πολιτικές. Κυρίαρχο καθήκον είναι η ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας. Θα πρέπει η ΕΕ να καταλάβει ότι έχει σημασία η προστασία της κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι μόνο οι αγορές, είναι και οι κοινωνίες. Πιστεύω ότι τελικά θα βρεθούν συνθέσεις. Έχει γίνει μια τεράστια εσωτερική υποτίμηση στη χώρα μας τα τελευταία εννιά χρόνια. Εχουμε ήδη εφαρμόσει την ΕΕ των πολλών ταχυτήτων; Γίνεται μια διελκυστίνδα, πρέπει η κυβέρνηση να κρατήσει σθεναρή στάση και τελικά, όπως πιστεύω, θα βρεθεί συμβιβασμός.

Eρωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μονομερούς ρύθμισης από την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το θέμα των "κόκκινων" δανείων, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, και τις σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς και ο συντονιστής της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διαδικασία διαλόγου και θέλουμε να είναι σαφέστατο το τι λέει η κάθε πλευρά και ποια ευθύνη αναλαμβάνει η κάθε πλευρά. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε λαϊκή κατοικία, πρώτη κατοικία, κατοικία για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα χωρίς προστασία […] Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε απροστάτευτους τους πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, τόνισε ότι είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη.

Μάλιστα, επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. «Το κόστος των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euro2day.gr, οι θεσμοί επιμένουν να μειωθούν δραστικά οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που θα έχουν δυνατότητα ένταξης στο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Επιπρόσθετα, οι δανειστές επιμένουν και στο αίτημά τους να μην εντάσσονται στο μηχανισμό επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Εκτός αυτού, οι δανειστές ασκούν πιέσεις να καθιερωθεί αυστηρό πλαίσιο συνολικής περιουσίας, αλλά και «κόφτης» επί των καταθέσεων, ύψους 50.000 ευρώ, που δικαιούται να έχει ο δανειολήπτης, ποσό που θεωρήθηκε πολύ υψηλό.

Παράλληλα, παραμένει η απόσταση τόσο στο εύρος προστασίας των δανειοληπτών, όσο και συνολικά στην αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις