Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι το 25% των δανειοληπτών που θα καταφέρουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την τροπολογία για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, ο κ. Δραγασάκης είπε πως η καθυστέρηση θεσμοθέτησης οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών. Αν λειτουργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών θα είχαμε κλείσει» για να προσθέσει, αναφορικά με τους κακοπληρωτές πως «οι τράπεζες τους υπολογίζουν σε 25%.

Είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια. Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές συνειδητοί, αλλά δεν θέλουμε αυτό να γίνει άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι κακοπληρωτές. Μπορεί όντως κάποιος με σκοπιμότητες να μην πληρώνει τα δάνειά του και δίπλα να υπάρχει και ένα δράμα».

Σχετικά με το τελικό σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε στην Βουλή παραδέχθηκε ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού για να υποστηρίξει ωστόσο πως «θεωρούμε ότι σε αυτό τον συμβιβασμό κυριαρχεί η εύνοια της κοινωνίας».

«Υπάρχει η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική διάσταση – πόροι που μπορούν να διατεθούν – και η κατάσταση των τραπεζών» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει ότι «είτε με είτε χωρίς μνημόνια, στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή επιτήρηση».


Ρεπορτάζ της ΕΡΤ


Ο υπουργός επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τα δάνεια εμπόρων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία για να υπογραμμίσει ότι «αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και προκαλεί συζήτηση στην Ευρώπη γιατί δεν γίνεται πουθενά άλλου.

«Το καινούργιο στοιχείο, που μόνο η χώρα μας το κάνει, είναι ότι η ρύθμιση αφορά δάνεια που έχουν συνάψει έμποροι με εγγύηση την πρώτη κατοικία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια τις ανάγκες των δανειοληπτών στην πολύμηνη διαπραγμάτευση που έγινε με τις τράπεζες και τους θεσμούς ώστε να βοηθήσει εκείνα τα νοικοκυριά που πήραν δάνεια, αλλά λόγω ειδικών συνθηκών είναι σε δυσκολία να τα εξυπηρετήσουν. Γι' αυτό και για πρώτη φορά εγγράφει ένα ποσό στον προϋπολογισμό ώστε να βοηθήσει εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση».

Το δεύτερο που φέρνει είναι η δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Τέλος ο στόχος μας είναι να υπάρχουν μικρότερες δόσεις ώστε να μειωθούν και να διαγραφούν δάνεια. Να φύγει το βουνό. Όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα από τις τράπεζες κάποιου αλλού. Μετά από την βουλή η ευθύνη θα είναι των τραπεζών για να λυθεί το πρόβλημα».


To euronews για την τροπολογία


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις