Σε μια μέρα που η λίρα βυθίζεται βαδίζοντας με μαθηματική ακρίβεια στη δεύτερη χειρότερή της επίδοση το τελευταίο 8μηνο (3,6% κάτω μετά το 5,1% της Παρασκευής), ο Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει τρόπο να αλλάξει το κλίμα, ειδικά από τη στιγμή που η προβληματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά κράτα εδώ και καιρό.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ενόψει των αυτοδιοίκητων εκλογών που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα, «οι τράπεζες είναι αυτές που ευθύνονται για την εικόνα της λίρας καθώς παίζουν προεκλογικά παιχνίδια. Θα πρέπει να συνετίσουμε τους καιροσκόπους καθώς μας προκαλούν ζημιά».

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι βασικό πρόβλημα για την τουρκική οικονομία αποτελούν τα υψηλά επιτόκια, τα οποία έχουν επιπτώσεις και στον πληθωρισμό. Όταν μειωθούν τα επιτόκια, θα αλλάξει η εικόνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σουλτάνου που φανερώνουν έκδηλη ανησυχία για την κατάσταση.

Ενδεικτικό είναι ότι ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε πιθανούς εχθρούς της χώρας του που προέρχονται από τις ΗΠΑ κι άλλες χώρες της Δύσης.

Η τακτική του Ερντογάν να πιέζει την κεντρική τράπεζα της χώρας του είχε ολέθρια αποτελέσματα πριν τις περσινές εκλογές με την τουρκική λίρα να υφίσταται καθίζηση και να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις