Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής διαδήλωσαν χθες Πέμπτη για να απαιτήσουν αλλαγή πολιτικής, καθώς η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την κρίση που τη μαστίζει, παρά το δάνειο που χορηγήθηκε στην κυβέρνηση από το ΔΝΤ.

Μερίδα των συνδικάτων απειλεί να καλέσει σε νέα γενική απεργία, που θα είναι η τέταρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

«Η κυβέρνηση πήρε δάνειο από το ΔΝΤ αλλά εμείς πεθαίνουμε της πείνας», είπε ο Χουάν Πέρες, 19 ετών, που ψάχνει δουλειά.

Στην εξουσία από τα τέλη του 2015, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μάκρι μέχρι σήμερα αποτυγχάνει στο πεδίο της οικονομίας: ο πληθωρισμός τους τελευταίους δώδεκα μήνες ξεπέρασε το 50%, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,6% του ΑΕΠ και η συγκυρία δεν μοιάζει να βελτιώνεται.

Σε αντάλλαγμα για τις πιστώσεις που αποδεσμεύονται από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης 56 δισεκ. δολαρίων, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ισοσκελίσει τον κρατικό προϋπολογισμό το 2019. Μόνο θετικό στατιστικό στοιχείο: το δημόσιο έλλειμμα, χωρίς να υπολογίζονται τα τοκοχρεολύσια, μειώθηκε από το 6% το 2015 στο 2,4% του ΑΕΠ το 2018.

Η κατάσταση «είναι σκληρή. Δεν καταφέρνω να πληρώσω το ρεύμα, το αέριο. Πριν, ο κόσμος έβρισκε δουλειές στην οικοδομή, έκανε τον κηπουρό, τώρα δεν υπάρχει τίποτα, η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει», είπε η Μπλάνκα Κάρμονα, 55 ετών.

Μέσα σε έναν χρόνο, η φτώχεια εξαπλώθηκε από το 25,7% στο 32% του πληθυσμού, ενώ το νόμισμα της Αργεντινής υποχώρησε κατά 60% σε ό,τι αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του έναντι του δολαρίου. Ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται.

Χιλιάδες άνθρωποι, παρακολουθούμενοι από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες ζητώντας «αξιοπρεπείς δουλειές», «καλύτερους μισθούς», «αύξηση της εθνικής παραγωγής».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος θα διεκδικήσει τον Οκτώβριο νέα τετραετή θητεία, απαντά στους επικριτές του ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία αλλαγή πολιτικής κι επιμένει ότι ο δρόμος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην εφαρμογή των οποίων προχωρά η κυβέρνησή του είναι «ο σωστός».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις