«Ναι» από Eurogroup για τη δόση του ενός δισ. ευρώ

«Ναι» από Eurogroup για τη δόση του ενός δισ. ευρώ

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup, με τον επικεφαλής της ομάδας, Μάριο Σεντένο να διευκρινίζει ότι περιμένει η μεταφορά των 970 εκατ. ευρώ να γίνει με την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

"Το Eurogroup καλωσόρισε την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση", ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Κάλεσε ταυτόχρονα την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας "είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στο τέλος του 2019".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι και άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα προχώρησαν σε πρόωρες αποπληρωμές των δανείων, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό από την Ελλάδα "θα πρέπει όλοι οι πιστωτές να νοιώθουν άνετα".

"Είναι θετικό πάντως που γίνεται αυτή η συζήτηση", ανέφερε.

Την υποστήριξη του εξέφρασε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι το χρέος του ΔΝΤ "είναι ιδιαίτερα ακριβό, με επιτόκιο πολύ υψηλότερα από αυτά που πληρώνει η Ελλάδα στις αγορές".

"Από την πλευρά του ESM θα ήταν λογικό [να γίνει αποπληρωμή] καθώς θα βελτιώσει το προφίλ του χρέους και εμείς θα το υποστηρίζαμε", δήλωσε.

Από την πλευρά του Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές δεν είναι πάντα εύκολες, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας είναι θετικό.


Ρέγκλινγκ: Αρχές Μαΐου η εκταμίευση των χρημάτων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από την πλευρά του ότι μετά την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων "θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες και εάν όλα πάνε καλά η εκταμίευση θα γίνει όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου". 

Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.