«Η ΝΔ ουδέποτε έχει πει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ή δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, αλλά ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι για πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ερωτηθείς εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικώς σκάνδαλο με την εταιρεία Novartis.

«Είναι ένα υπαρκτό, συνεπώς, σκάνδαλο, διερευνήθηκε σε πολλές χώρες αλλά σε όλες τις χώρες αφορούσε τις πρακτικές της εταιρείας και τα κυκλώματα γιατρών που αυτή είχε στήσει. Δεν αφορούσε πολιτικά πρόσωπα.

Σας θυμίζω ότι υπήρχαν έρευνες του FBI που επικαλέστηκε η κυβέρνηση στην αρχή της διαδικασίας και κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα, στη συνέχεια αυτό χρησιμοποιήθηκε για να υλοποιηθεί το δόγμα από την κυβέρνηση "τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" και σας θυμίζω και κάποιες απόψεις/θέσεις/σκέψεις υπουργών που έλεγαν ¨"για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να βάλουμε κάποιον στη φυλακή"».

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη λήψη απόφασης που αφορά την άρση ασυλίας των βουλευτών Ανδρέα Λοβέρδου και Μάριου Σαλμά, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «και οι ίδιοι έχουν ζητήσει να αρθεί η ασυλία τους και συμφώνησαν το θέμα αυτό να έρθει στην Ολομέλεια.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και στάση κράτησε ο κ. Πολάκης και ο κ. Καμμένος, οι οποίοι επικαλέστηκαν σε εναντίον τους κατηγορίες ότι αυτές αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, εμπίπτουν συνεπώς στις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών (…) Άρα νομίζω ότι και ο τελευταίος πολίτης της χώρας αντιλαμβάνεται το παίγνιο που παίζει η σημερινή κυβέρνηση».

Για το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση με τη φορολογική της πολιτική, με την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει καταστήσει τους πολίτες αδύναμους και αδύνατον να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. (…)Η ΝΔ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους».

«Το ιδιωτικό χρέος υπήρχε, είχε αυξηθεί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών ετών που είμαστε και συνεχίζουμε να είμαστε, αυτό όμως που εγώ υποστηρίζω είναι ότι 65% αύξηση σε μια τετραετία (από το τέλος του 2014) δεν υπήρξε ποτέ επί προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση εξαιτίας της επιβολής 29 νέων φόρων και της περικοπής συντάξεων και πολλών άλλων επιδομάτων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως « έχουμε αποδείξει ότι η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Όταν κάποιες διατάξεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ανακουφίζουν την κοινωνία παρά το γεγονός ότι αυτή απορρέει από προβλήματα και από πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, εμείς υπερψηφίζουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η μείωση των φόρων και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο οδηγούν σε λιγότερα κίνητρα για φοροδιαφυγή, άρα σε περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ», υπενθυμίζοντας ότι το 2014, ο σχετικός δείκτης για το ΦΠΑ που λέγεται "κενό ΦΠΑ" έφτασε ή έπεσε στο χαμηλότερο ύψος του, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συγκρίνει το "κενό ΦΠΑ" μεταξύ διαφόρων χωρών και διαφορετικών περιόδων, «γιατί το 2014 η τότε κυβέρνηση μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση, μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ερωτηθείς εάν αρκεί μόνο η μείωση της φορολογίας για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε:

«Όχι δεν αρκεί αυτό. Η ΝΔ λέει ότι θέλει να αυξήσει τον πλούτο και να βελτιώσει τη σύνθεση του πλούτου. Θέλει να μεγαλώσει την "πίτα" και να αλλάξει τα συστατικά με τα οποία δημιουργείται η πίτα. Ποια είναι τα συστατικά του πλούτου; είναι η κατανάλωση, είναι οι επενδύσεις και είναι και το εξωτερικό ισοζύγιο».

Επισήμανε ότι, η αύξηση της κατανάλωσης «γίνεται με λάθος τρόπο, γίνεται με επιδόματα και με ό,τι έχει στην άκρη ο κάθε πολίτης και δε γίνεται με τη μείωση των φόρων (…) εμείς θέλουμε να βελτιωθεί η κατανάλωση των πολιτών, μέσα από τη μείωση των φόρων» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στο σκέλος των επενδύσεων. Απόδειξη αυτού είναι ότι συνεχώς έχουμε πτώση του δείκτη των επενδύσεων.

Μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό και η Cosco, αν και δρομολογήθηκαν, τελματώνουν. Μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όπως οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια καθηλώνονται και όλα αυτά εξαιτίας δογματικών αγκυλώσεων και ιδεοληψιών της σημερινής κυβέρνησης».

«Το δικό μας πρόγραμμα συνεπώς δεν απευθύνεται στην ελίτ. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με την ελίτ. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε όλη την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις