«Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις των δικαστηρίων», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μπάρκας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», για την απόρριψη από το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ της αίτησης σωματείου συνταξιούχων, το οποίο διαμαρτυρόταν για τη μη συμμόρφωση της Διοίκησης με προγενέστερες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων.

Κληθείς να σχολιάσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί «γκρίζα ζώνη» στις επιστροφές χρημάτων για παράνομες μειώσεις πριν από το 2015, ο κ. Μπάρκας επισήμανε:

«Η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί σοβαρή απέναντι σε αυτά τα πράγματα. Απέναντι στις αποφάσεις των δικαστηρίων όλοι είμαστε υπόλογοι και πρέπει να τις τηρούμε. Όταν οι περικοπές στους στρατιωτικούς εξετάστηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές, η κυβέρνηση, ως όφειλε, τοποθέτησε το ζήτημα στην ατζέντα και επιστράφηκαν τα χρήματα των ανθρώπων, για τους οποίους χαρακτηρίστηκαν ως παράνομες οι περικοπές.

Αν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη χώρα μας προβεί σε μια απόφαση που λέει ότι οι περικοπές αυτές δεν έπρεπε να γίνουν, τότε προφανώς όλοι μας και η κυβέρνηση θα πρέπει να υπερασπιστούμε την απόφαση αυτή».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο είναι έτοιμο να κατατεθεί, ο κ. Μπάρκας διευκρίνισε:

«Δεν είναι μόνο αυτό που ο κόσμος χαρακτηρίζει ως "120 δόσεις". Βεβαίως είναι μια κορυφαία ρύθμιση, η ρύθμιση των οφειλών των ανθρώπων στα ταμεία. Όμως, έχει και πάρα πολλές ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των εργαζομένων, των ανθρώπων που δουλεύουν στα μηχανάκια, σε ιδιώτες, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.

Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στην πολιτική μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι στην κρίση πρέπει να βγούμε υπερασπιζόμενοι την εργασία και όχι με το μοντέλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που λέγανε ότι για να γίνουμε ανταγωνιστικοί θα πρέπει να μειώσουμε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Η μάχη που δώσαμε και κερδίσαμε για τη μη μείωση των συντάξεων, όπως και η μάχη που θα δώσουμε, και θα την κερδίσουμε, για το αφορολόγητο, είναι μάχες που αφορούν τους εργαζόμενους και είναι πάρα πολύ σημαντικές».

Σχετικά με τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, σημείωσε ότι «το υπουργείο “τρέχει” προγράμματα που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, όλο το φάσμα μορφωτικού επιπέδου και θέλουμε να εντάξουμε όλους τους ανθρώπους που βρεθήκαν μόνιμα εκτός αγοράς εργασίας στην κρίση».

Αναφερόμενος στα προγράμματα οκτάμηνης κοινωφελούς απασχόλησης διευκρίνισε:

«Από το 2015 αναμορφώσαμε τα προγράμματα αυτά, από τετράμηνα που ήταν και κακοπληρωμένα, τα πήγαμε οκτάμηνα ή δωδεκάμηνα και οι άνθρωποι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και τώρα με τον αυξημένο κατώτατο μισθό, άρα τα αναμορφώσαμε. Τα προγράμματα αυτά είναι συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν νέες εργασιακές εμπειρίες για να μπορέσουν με περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας […]

Η πρόσκληση για το οκτάμηνο πρόγραμμα για δήμους και περιφέρειες ήταν για 30.333 άτομα, τελικά μετείχαν στο πρόγραμμα περίπου 25.000, δηλαδή η κάλυψη ήταν στο 80% […] οι πρώτες συμβάσεις τελειώνουν τον Ιούνιο και το υπουργείο, επειδή αναγνωρίζει την αδυναμία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να πάρουν παράταση αυτά τα προγράμματα, σχεδιάζει έναν δεύτερο κύκλο αυτού [….] δουλεύουμε, να είμαστε έτοιμοι, ώστε να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα τους δήμους χωρίς επιπλέον προσωπικό, χωρίς πρόγραμμα βοήθειας δεύτερου κύκλου».

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επισήμανε ότι «είναι εξαιρετική η δουλειά που κάνει το Σώμα αυτό, το οποίο η ΝΔ και ο κ. Βρούτσης είχαν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και προσπαθούσαν να κλείσουν».

«Εμείς όχι μόνο δεν το κλείσαμε, αλλά το ισχυροποιήσαμε και σε υπαλλήλους, μέσα από μετατάξεις φέραμε κόσμο. Ήδη υπάρχει ο διαγωνισμός που “τρέχει” για 49 νέες θέσεις εργασία στο ΣΕΠΕ και μέχρι τον Μάιο θα τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, δε, ότι «όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στη χώρα μπορούν μέσα από τον πενταψήφιο αριθμό "15512" να κάνουν ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες στο ΣΕΠΕ κι εμείς πηγαίνουμε και ελέγχουμε τις καταγγελίες αυτές, δεν τις αφήνουμε, ελέγχουμε τους πάντες».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μακάρι να αποδειχθεί ότι τελικά δεν μετείχε κανένα πολιτικό πρόσωπο σε αυτή την ιστορία και το λέω γιατί έχει χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα.

Επειδή οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική έχουν πληγωθεί τα τελευταία χρόνια με διάφορους ανθρώπους -πολιτικούς, πρώην υπουργούς- οι οποίοι έχουν καταλήξει στη φυλακή, αυτό το πολυτραυματισμένο πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να βγει από την ιστορία της Novartis καθαρό. Δεν προκύπτει κατά την άποψή μου αυτό, δυστυχώς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις