Μπορεί το θρίλερ του Brexit να κορυφώνεται, μετά την ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι για την ημερομηνία παραίτησής της, δεν φαίνεται όμως να συγκίνησε τους επενδυτές στην αγορά μετοχών του Λονδίνου. Ο FTSE 100 διατήρησε τα κέρδη του, με ανάκαμψη μεγαλύτερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας, με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η Μέι έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της. Θα υποβάλει παραίτηση από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στις 7 Ιουνίου, με την «κούρσα» διαδοχής την επόμενη εβδομάδα. Οι πιθανότητες ο διάδοχος της Μέι να υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή στη συμφωνία για το Brexit. O oίκος Moody's προειδοποιεί ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει αυξημένο ρίσκο για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

«Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit είναι σαφώς πιστωτικά αρνητική, επηρεάζοντας τις αποφάσεις για επενδύσεις και προσλήψεις και σε τελικό στάδιο, την ανάπτυξη. Η παραίτηση της πρωθυπουργού εντείνει παράλληλα το ρίσκο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία», σχολιάζει η Σάρα Κάρλσον, κορυφαία αναλύτρια της Μοοdy's για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διεύρυνε τα κέρδη της, με άνοδο σχεδόν μισής ποσοστιαίας μονάδας έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το 1,27 έναντι του δολαρίου, αν και στη συνέχεια ο ενθουσιασμός «ξεφούσκωσε», χάνοντας σχεδόν το σύνολο των κερδών της και παραμένοντας κοντά σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.

Η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit στρέφουν τους επενδυτές προς το καταφύγιο του βρετανικού κρατικού χρέους με την απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017, στο 0,947%.

Οι αγορές αναθεώρησαν και τις προσδοκίες τους για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, διακρίνοντας πλέον μηδενικές πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Στην πραγματικότητα, δεν αναμένουν κάποια κίνηση τουλάχιστον έως το δεύτερο ήμισυ του 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις