Η επιδίωξη της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοκτονία» για τους Τόρις, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, μετά τον θρίαμβο του Κόμματος του Brexit στις ευρωεκλογές.

«Το να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μία έξοδο χωρίς συμφωνία μέσω βουλευτικών εκλογών δεν αποτελεί λύση: είναι πολιτική αυτοκτονία» για τους Τόρις, γράφει στην Telegraph ο Τζέρεμι Χαντ, το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου υπέστη δεινή ήττα, την μεγαλύτερη από το 1832, συγκεντρώνοντας μόλις το 9% των ψήφων, πολύ πίσω από το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, που ενισχυμένος με το 31,6% των ψήφων προτείνει την πλήρη ρήξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

«Εάν διακινδυνεύσουμε βουλευτικές εκλογές πριν υλοποιήσουμε το Brexit, θα αφανισθούμε», γράφει ο Τζέρεμι Χαντ, ένας εκ των δέκα υποψηφίων για την διαδοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ο μόνος τρόπος για να του δείξουμε (του Νάιτζελ Φάρατζ) ότι έχει άδικο, είναι να υλοποιήσουμε το Brexit…ενωμένοι και ξεκινώντας νέα διαπραγμάτευση με τη Ευρωπαϊκή Ενωση», γράφει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπερασπίζεται πλέον μία «διαφορετική συμφωνία» με τις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η παραίτηση Μέι δεν αλλάζει «τίποτε» στην θέση των υπολοίπων κρατών μελών ως προς την συμφωνία που έχει συνομολογηθεί μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, αλλά έχει επανειλημμένως απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία νέα διαπραγματευτική ομάδα. Σε αυτήν την ομάδα δεν πρέπει να συμμετέχει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και το DUP, το ERG. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι από την Σκωτία και την Ουαλία», θεωρεί ο Χαντ, εννοώντας το μικρό προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα και το σκληροπυρηνικό European Research Group, στο οποίο συμμετέχουν οι σκληροί Brexiters των Τόρις.

«Αν έχεις καλή εκπροσώπηση στην διαπραγματευτική σου ομάδα με άλλες φωνές…πιστεύω ότι μπορείς να δώσεις στις Βρυξέλλες την πεποίθηση ότι συνομιλούν με κάποιον που μπορεί να φέρει εις πέρας μία συμφωνία».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι υπάρχει «μία περίπτωση» οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανοίξουν και πάλι την διαπραγμάτευση, διότι «δεν θέλουν τη σκιά του Brexit να πλανάται επάνω από τα κεφάλια τους».

Για την Εσθερ ΜακΒέι, πρώην υπουργό Εργασίας που διεκδικεί επίσης την ηγεσία των Τόρις, η πραγματική «πολιτική αυτοκτονία» θα ήταν «να μην υπάρξει σαφής ρήξη με την ΕΕ και να μην φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου».

Οσο για τον Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί μεταξύ των υποψηφίων, «ένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να επιδιώκει αποκλειστικά μία έξοδο χωρίς συμφωνία», αλλά «κάθε λογικός άνθρωπος θα πρέπει να διατηρήσει αυτήν την πιθανότητα στο τραπέζι», εννοώντας ως απειλή ή ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις