Προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση και πολύ περισσότερο το υπουργείο Εργασίας αποτελεί η επιτάχυνση της διαδικασίας για την καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας όπως επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, ο Διοικητής του ΕΦΚΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες, δόθηκε εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους περίπου 40.000 δικαιούχους.

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Μηταράκης επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του υπουργείου γιατί δεν είχε εκδώσει εγκαίρως τη σχετική εγκύκλιο και εκτίμησε ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων είναι με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου στα τέλη Αυγούστου η το αργότερο με τις συντάξεις του Οκτωβρίου τέλος Σεπτεμβρίου.

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής, οι αυξήσεις μετρούν από αυτή του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως όταν καταβληθούν εν τέλει στους δικαιούχους θα πρέπει να καταβληθούν και αναδρομικά οι δικαιούμενες διαφορές τριών ή τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως τώρα, ο νόμος για τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας προβλέπει διπλή αύξηση. Κατά πρώτον αύξηση 40% καθώς ο δικαιούχος θα λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντος αντί του 50%.

Επιπλέον προβλέπεται ότι θα ισχύσει το ευνοϊκότερο καθεστώς για τη σύνταξη χηρείας. Δηλαδή το 70% υπολογίζεται επί του συμφερότερου ποσού, δηλαδή επί της υψηλότερης σύνταξης, είτε αυτή είναι η παλιά καταβαλόμενη πριν τον επανυπολογισμό είτε είναι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη.

Ακόμα καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζεται ότι σε περίπτωση που η χήρα εργάζεται ή λαμβάνει η ίδια σύνταξη, θα λαμβάνει μετά την πρώτη 3ετία το μισό της σύνταξης χηρείας, που δεν μπορεί να υπολείπεται από το ελάχιστο πλαφόν των 360 – 384 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις