Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα κάτω από το επίπεδο του 2%, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το κόστος δανεισμού για μια οικονομία που κάποτε βρέθηκε αντιμέτωπη με μια χαώδη έξοδο από την ευρωζώνη είναι φθηνότερο από αυτό των ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία και αγορά ομολόγων του κόσμου.

Σε νούμερα το παράδοξο έχει ως εξής: Οι ΗΠΑ με 22,5 τρισεκ. δολάρια βιώσιμο χρέος κατά την DSA την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αλλά με διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική από την ΕΚΤ δανείζεται στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια κοντά στο 2,05%. Από την άλλη η Ελλάδα είναι μια χώρα με 357 δισεκ. χρέος που έχει κριθεί μη βιώσιμο από τις DSA τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch σε junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια χωρίς επενδυτική βαθμίδα, δανείζεται κάτω από το 2% στα 10 χρόνια.

Το ράλι του τελευταίου διαστήματος αποδίδεται στο ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα διεθνώς γύρω από τα κρατικά ομόλογα, καθώς και στην ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές, με την αγορά να προεξοφλεί αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το επόμενο διάστημα.

Ράλι και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης

Σε ρυθμούς ράλι κινούνται και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης με την απόδοση του 10ετoύς ισπανικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 10% σχεδόν και την απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού να υποχωρεί κατά 6%.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρασύροντας πτωτικά τις αποδόσεις και άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς μια σειρά από αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προετοιμάζουν το έδαφος για τη σημερινή συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος επιδεινώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου Ifo που ανακοινώθηκε σήμερα. Χθες, η έρευνα για τον προκαταρκτικό δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την ευρωζώνη ήταν πολύ ασθενέστερη από την αναμενόμενη αυτό τον μήνα.

Αν και η πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters αναμένουν μείωση των επιτοκίων μόνο τον Σεπτέμβριο, τα αδύναμα στοιχεία έχουν εντείνει τις πιέσεις στους αξιωματούχους της ΕΚΤ και έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος.

Σήμερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των μείον 44,3 μονάδων βάσης.

Οι προσδοκίες για νέο QE

Tο θέμα πάντως που η αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον από τη συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη είναι όσα θα ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με την θεωρούμενη πλέον ως βέβαιη νέα ενεργοποίηση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα επιδιώξει να δρομολογήσει τις αποφάσεις για το νέο QE πριν αποχωρήσει από τη θέση του, τον Νοέμβριο, για την αποφασισμένη διαδοχή του από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ότι κυριολεκτικά έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα ομόλογα που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ με βάση τους κανόνες του αμέσως προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ είχε τη δυνατότητα να αγοράζει μέχρι το 33% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων κάθε χώρας της ευρωζώνης, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής (κλείδα) στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, και ήδη αυτό το όριο έχει σχεδόν καλυφθεί για τα γερμανικά ομόλογα.

Αυτό που περιμένει η αγορά και θα μπορούσε να δώσει ακόμη ισχυρότερη ώθηση στις τιμές των ομολόγων, είναι αν η ΕΚΤ θα αλλάξει τους κανόνες παιχνιδιού της ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μπορέσει πραγματικά να «βομβαρδίσει» με ρευστότητα την αγορά και να συμπιέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί στο νέο πιθανό γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, εάν στο επόμενο διάστημα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με την αγορά να αναμένει αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.