Αντιδράσεις για την... "ανάπτυξη" στο Ελληνικό: "Ξηλώνουν" τον νόμο προς όφελος του επενδυτή

Αντιδράσεις για την... "ανάπτυξη" στο Ελληνικό: "Ξηλώνουν" τον νόμο προς όφελος του επενδυτή

Απάντηση στο ερώτημα πως εννοούσε την πρόθεση της για άμεσο "ξεμπλοκάρισμα" της επένδυσης στο Ελληνικό έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, με μια τροποποίηση, υπέρ του επενδυτή, του νόμου 4062/2012, αρχίζοντας ουσιαστικά το ξήλωμα της θεσμικής προστασίας της επένδυσης.

Ο εκ των αρμοδίων υπουργών Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να παρουσιάσει την τροπολογία ως... διευκρινιστική εγκύκλιο. Ωστόσο, εάν ήταν διευκρινιστική εγκύκλιος δεν θα χρειαζόταν τη νομιμοποίηση της Βουλής.

"Δεν αποτελεί τροποποίηση ούτε της σύμβασης για την Επένδυση του Ελληνικού ούτε του νόμου 2012 σχετικά με τον καθορισμό των όρων δόμησης, παρά μόνο ερμηνεία για το τι ορίζεται υψηλό κτίριο. Η τροπολογία αφορά ουσιαστικά τους ουρανοξύστες που θα γίνουν στο Καζίνο του Ελληνικού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή υπεραμυνόμενος της τροπολογίας που κατέθεσε, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στο φορολογικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ξανά και εντός Βουλής λέγοντας ότι η τροπολογία είναι ερμηνευτική και αφορά σε περίπτωση που βρεθεί αργότερα κάποιο… κακόπιστο δικαστήριο για να προσβάλει την απόφαση.

Ωστόσο, το πρώτο βήμα της δήθεν επιτάχυνσης της επένδυσης αφορά σε μια ακόμα εξαίρεση όσον αφορά στις περιοχές που επιτρέπεται η κατασκευή υψηλών κτιρίων.

Έτσι αν και στον αρχικό νόμο Σηφουνάκη εξαίρεση από την απαγόρευση ανέγερσης υψηλών κτιρίων αφορούσε μόνο “το τμήμα που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος”, η τροπολογία εισάγει ακόμα μια εξαίρεση “ως προς τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση”.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Lamda Development επιδιώκει και την αλλαγή κρίσιμων όρων της σύμβασης που έχει κυρωθεί από τη Βουλή. 

Την ίδια ώρα, εγείρονται ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της εγείρει η τροπολογία που αφορά στο ύψος των κτιρίων και εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, την οποία κατάθεσαν  στο "παρά πέντε" της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αλλάζει ο νόμος όχι για επιτάχυνση της επένδυσης, αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών.

"Δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση, αλλά για μια "εξυπηρέτηση" στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης.

Αναλυτικά ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρει: 

"Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Όχι όμως προς επιτάχυνση της επένδυσης αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών.

Δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση, αλλά για μια "εξυπηρέτηση" στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων.

Να θυμίσουμε ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης έχει ήδη εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Είναι δε βέβαιο πως ό,τι παρουσιάζεται ως "ερμηνευτικό" δεν είναι εξ ορισμού 
και ταυτόσημο υπέρ της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και της ζωής στην πόλη.

Και είναι μόνο η αρχή της νέας διακυβέρνησης, που δεν θα έφερνε τίποτα στη Βουλή για το Ελληνικό...".

Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε, κατά την ομιλία της στη Βουλή, και η Φώφη Γεννηματά αναφέροντας ότι η τροπολογία αλλάζει τους όρους του νόμου και της συμφωνίας για την επένδυση στο Ελληνικό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άφησε αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας πως "μέχρι προχθές διαβεβαίωνε ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν το νόμο υπέρ ή κατά της εταιρείας".

"Είναι απόλυτα σαφές ότι με την τροπολογία εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του επενδυτή. Υπάρχει μείζον ζήτημα", είπε η κ. Γεννηματά για να προσθέσει πως "το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει την τροπολογία με την οποία αλλάζουν οι όροι του νόμου και της συμφωνίας για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά".