Πρόεδρος ΔΕΗ: Μεγαλύτερο από 750 εκατ. ευρώ το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ

Πρόεδρος ΔΕΗ: Μεγαλύτερο από 750 εκατ. ευρώ το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ

Δραματικό χαρακτήρισε το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι χειρότερο από αυτό που αναμέναμε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η οποία ενέκρινε την τοποθέτησή του, τα 750 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί ότι χρειάζονται προκειμένου να εξυγιανθεί ο ισολογισμός της, φαίνεται ότι θα είναι 800 με 900 εκατομμύρια.

«Η κατάσταση είναι δραματική, τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα, άρα εκ των πραγμάτων το πρόβλημα διογκώνεται», ανέφερε ο κ. Στάσσης, τονίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε η επιχείρηση να περάσει αυτόν τον κάβο, και ότι μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί όλα εκείνα τα εργαλεία, τα οποία θα επιτρέψουν στον ορκωτό εκτιμητή της ΔΕΗ, την Ernst & Young», να στείλει ένα θετικό μήνυμα, κατά την έκθεση που θα εκδώσει στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, οι τράπεζες θα γράψουν τα δάνεια της ΔΕΗ στα μη εξυπηρετούμενα, άρα πρέπει να βρούμε δράσεις οι οποίες θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο, δηλαδή το διάστημα αυτό για το οποίο κάνει πρόβλεψη ένας ορκωτός ελεγκτής», επισήμανε.

Ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα αν πρόκειται να καταργηθεί η έκπτωση 10% για τους συνεπείς πελάτες και επανέλαβε ότι οποιαδήποτε αύξηση γίνει, θα την εξουδετερώσει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η επιχείρηση, ο κ. Στάσσης είπε:

1) θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη
2) το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%
3) θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες
4) θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών 
5) θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες
6)θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής 

Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη, δεν είναι δυνατόν να απέχει η ΔΕΗ, θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα συμμετέχει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά, δήλωσε ο κ. Στάσσης.