Οριστικοποιήθηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Τα στοιχεία θα παρουσιαστούν αύριο, Πέμπτη, κατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κ. Χατζηδάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, η αύξηση που θα επέλθει στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού (δηλαδή στο τιμολόγιο ρεύματος) θα είναι σαφώς πάνω από 15%, ενώ θα εισαχθεί επίσης ρήτρα ρύπων CO2, η οποία θα προκαλεί μελλοντικά αυξήσεις ή μειώσεις ανάλογα με την πορεία της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές.

Ταυτόχρονα θα πέσει περίπου στο μισό η έκπτωση συνέπειας 10% που απολαμβάνουν οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ.

Από την άλλη πλευρά, θα μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση θα επέλθει με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο κ. Χατζηδάκης, η οποία θα ορίζει μια προσωρινή τιμή για το 2019.

Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, η νέα προσωρινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ θα ισοσκελίσει περίπου το μισό από την αύξηση στο τιμολόγιο ρεύματος (το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί περίπου το 15% ενός τυπικού λογαριασμού και η αξία του ρεύματος αποτελεί περίπου το 50%). Το άλλο μισό της αύξησης στο τιμολόγιο ρεύματος, όπως έχει πειο κ. Χατζηδάκης, θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και θα εφαρμοστούν άμεσα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις