Δημοσίευμα του BBC αναφέρεται εκτενώς στο φαινόμενο του Airbnb στα ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που «καννιβαλίζουν» τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις στην αγορά ακινήτων και αναγκάζουν τους ντόπιους Έλληνες να αλλάζουν σπίτι.

Στο άρθρο,με τίτλο «Τα νησιά των διακοπών όπου οι ντόπιοι δεν έχουν πού να μείνουν»,γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στην Πάρο, όπου η 60χρονη Colette Nolan μετακόμισε με τον πρώην πλέον σύζυγό της, Έλληνα, πριν από 28 χρόνια.

Τώρα οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που νοικιάζει εδώ και πέντε χρόνια της ζητούν να το εγκαταλείψει, καθώς σκοπεύουν να το διαθέσουν μέσω Αirbnb. Το διαμέρισμα της Nolan μπορεί αν αποφέρει περίπου 80 ευρώ τη νύχτα, ενώ εκείνη πληρώνει 100 ευρώ το μήνα ενοίκιο.

Μάλιστα, όπως η ίδια λέει στο βρετανικό δίκτυο, παρότι το συμβόλαιό της δεν λήγει παρά τον Απρίλιο, η υπόθεση έχει πάει στα δικαστήρια προκειμένου να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση από το σπίτι.

Η γυναίκα δυσκολεύεται να βρει καινούριο σπίτι. Μένει τώρα απέναντι από την κόρη της. Αν όμως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος διαβίωσης, ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη Βρετανία.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν προκαλέσει ελλείψεις, σημειώνει το BBC,στις διαθέσιμες κατοικίες και αυξήσεις στα ενοίκια σε όλο τον κόσμο. Οι συνέπειες ήταν μεγάλες σε πολλά μικρά μέρη, όπως τα ελληνικά νησιά, όπου ζουν συνήθως μικρές κοινότητες μόνιμων κατοίκων όλο τον χρόνο αλλά υποδέχονται πλήθη τουριστών το καλοκαίρι.

Στην Κέρκυρα, αντιμετωπίζονται παρόμοια φαινόμενα. Το νησί είναι μεγαλύτερο από την Πάρο, αναφέρει το δημοσίευμα, έχει περισσότερους μόνιμους κατοίκους και διαθέτει και πανεπιστήμιο. Αλλά κι εδώ η κυριαρχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη της Κέρκυρας έχει αναγκάσει φοιτητές να ζουν σε ξενοδοχεία και τους ντόπιους να αγωνίζονται να λύσουν τα προβλήματα στέγασης.

Σε όλη την Ελλάδα, καταλήγει το BBC, οι πολίτες αναρωτιούνται να η μείωση του αριθμού των επισκεπτών μπορεί να περιορίσει και τη φρενίτιδα του Airbnb.

«Μπορεί να υπάρχουν πολλοί απογοητευμένοι ιδιοκτήτες Airbnb που θα αποφασίσουν πως είναι λιγότερη φασαρία να δώσουν το σπίτι τους σε κάποιον για έναν χρόνο» λέει η Nolan. «Τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε».