Αντιδράσεις για τα σχέδια αξιοποίησης στην ακτογραμμή- ΣΥΡΙΖΑ: Οι παραλίες ανήκουν σε όλους

Αντιδράσεις για τα σχέδια αξιοποίησης στην ακτογραμμή- ΣΥΡΙΖΑ: Οι παραλίες ανήκουν σε όλους

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκαλούν δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται αλλαγές στη σχετικά πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθεσία για την προστασία του αιγιαλού, προς όφελος ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Όπως μάλιστα αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της.

Σε αυτό αναμένεται να περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται, ενώ μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται την κατάργηση της ρύθμισης με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

Ανάμεσα στις επίμαχες ρυθμίσεις, που μελετά η κυβέρνηση, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

"Ευελπιστούμε οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθεί η Ν.Δ για τον αιγιαλό και την παραλία, να μην πατάνε στην πραγματικότητα,» σημειώνει η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε νέες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία.

"Ευελπιστούμε η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, που υπήρξε πρόταγμα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κατοχυρώθηκε επί διακυβέρνησής της, να μην τεθεί σε αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία", προσθέτει η κα Παπανάτσιου.

"Αν όμως τα δημοσιεύματα αποδειχθούν ορθά, πρόκειται ουσιαστικά για πολιτική στείρας οικονομικής εκμετάλλευσης των πολυτιμότερων κοινόχρηστων πραγμάτων της χώρας", σημειώνει. Προσθέτει δε, ότι "ακόμη και το ίδιο το γεγονός της ένταξης τροποποιήσεων που αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία σε ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο, φανερώνει την αντίληψη με την οποία η σημερινή κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα, θυσία δηλαδή σε βωμό".

"Ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα, ανήκουν σε όλους και σε όλες, και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα στείρας οικονομικής εκμετάλλευσης. Στον βωμό της 'ανάπτυξης για την ανάπτυξη' δεν μπορεί να θυσιάζονται τα πάντα", καταλήγει η κα Παπανάτσιου.