Στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των Θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση της πορείας της Οικονομίας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2020, ενώ στο τραπέζι – σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ – παραμένει η μείωση του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, ενώ οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις και αναμένουν τα αποτελέσματα από την ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ως προς το τελευταίο, εκτιμάται πως η κυβέρνηση θα ζητήσει τελικά να παραταθεί η ρύθμιση.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε ότι φέτος θα έχουμε ανάπτυξη 1,9% και ότι στο δεύτερο εξάμηνο η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 2,3%.

Συνολικά για το 2020, προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2%.

Τα σημαντικά θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα είναι:

Η μείωση των κόκκινων δανείων

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Τα ενεργειακά.

Επί τάπητος θα τεθεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως ο Προϋπολογισμός πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.


"Σχέδιο Ηρακλής" για τα κόκκινα δάνεια

Ως προς το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, η Handelsblatt, έγραψε πως η κυβέρνηση, με εγγυήσεις του Δημοσίου, θα διευκολύνειτις τράπεζες στην τιτλοποίηση τους.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει:

"Σχέδιο Ηρακλής" ονόμασε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρόγραμμα με το οποίο το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να βοηθήσει τις τράπεζες να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αγγίζουν σε αξία τα 79 δισ.ευρώ.

Η μείωση των κόκκινων δανείων, την οποία το υπ. Οικονομικών συγκρίνει με την κόπρο του Αυγεία, θεωρείται προϋπόθεση για την σταθεροποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και κλειδί για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Το σχέδιο που εκπόνησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός από κοινού με τις τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, καθώς και την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων και την μεταφορά τους στο "Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού" APS.

Το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για το πιο "υγιές" κομμάτι των δανείων με συνολικά 10 δισ.ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το "μαξιλάρι" ρευστότητας των 40 δισ.ευρώ που βρίσκεται στη διάθεσή του ελληνικού δημοσίου από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Το "Σχέδιο Ηρακλής" μοιάζει με την διαδικασία με την οποία οι ιταλικές τράπεζες μείωσαν τα τελευταία χρόνια τα κόκκινα δάνεια.

Το ελληνικό σχέδιο θα πρέπει ωστόσο να λάβει πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, οι οποίες θα κρίνουν αν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου είναι ή όχι κρατικές ενισχύσεις.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις