Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, καθώς μετά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων και σε προϊόντα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφεραν στο Reuters τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, οι ΗΠΑ κινούνται προς την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αγαθά ακόμα και στα μέσα του Οκτωβρίου, μετά το αίτημα για επίσπευση της συνάντησης του ανώτατου οργάνου επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο της δεκαπενταετούς διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις σε σχεδιαστές αεροπλάνων της Airbus και της ανταγωνιστικής Boeing.

Οι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν τόσο σε εξαρτήματα αεροσκαφών, όσο και σε είδη πολυτελείας και σε οστρακοειδή. Το "πράσινο φως" έδωσε στις ΗΠΑ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου που το 2011 απεφάνθη ότι τόσο η Airbus όσο και η Boeing είχαν λάβει κρατικές επιχορηγήσεις.Οι ΗΠΑ, σχεδίαζαν αρχικά την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. σε βάρος αγαθών της ΕΕ ως αντίποινα στη χρηματοδότηση της Ένωσης προς την Airbus. Το ποσό ωστόσο μειώθηκε ύστερα από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι Βρυξέλλες, σχολιάζοντας τα αμερικανικά σχέδια, κάνουν λόγο για κοντόφθαλμη κίνηση, ενώ προειδοποιούν με αντίποινα.

Στο μεταξύ, αναμένονται και οι αποφάσεις του Π.Ο.Εγια τις κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ σχετικά με αντίστοιχη υπόθεση στήριξης της Βoeing.

ΟΠ.Ο.Ε. αναγνώρισε στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το δικαίωμα να επιβάλλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά για την- σύμφωνα με τον οργανισμό- παράνομη επιδότηση της Airbus από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ΗΠΑ είχαν καταθέσει ένσταση για πρώτη φορά το 2004 σχετικά με την εξέλιξη των αεροσκαφών A350 και Α380.

Ο οργανισμός αποφάνθηκε ότι η Airbus "πλήρωσε χαμηλότερο επιτόκιο για το A350XWB LA/MSF από αυτό που ήταν διαθέσιμο στην αγορά". Έκρινε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποτύχει να "λάβει τα κατάλληλα βήματα για να άρει τις δυσμενείς συνέπειες ή να διακόψει την επιδότηση".

Η απόφαση του Π.Ο.Ε. προσθέτει πως οι ΗΠΑ υπέστησαν σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις στην αγορά των αεροσκαφών μεγάλου μεγέθους.

Οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν την άδεια του σώματος επίλυσης διαφορών του Π.Ο.Ε. προτού επιβάλλουν δασμούς και να προβούν σε σχετική ειδοποίηση δέκα ημερολογιακές ημέρες πριν τη συνάντηση του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα του Π.Ο.Ε. μπορεί να συνεδριάσει από τις 14 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις