Νέο νομοθετικό πλαίσιο εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, σύμφωνα με δημοσίευμα του iefimerida.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού είχαν δώσει «ραντεβού» για σχετικές συζητήσεις μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελέγξει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να περιορίσει με κάποιο τρόπο τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων.

Τρεις βασικοί άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν για το Airbnb θα έχει τρεις βασικούς άξονες:

1) Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση

Περίπου 20.000 ακίνητα που διατίθενται μέσω του Airbnb και 10.000 σπίτια που είναι αναρτημένα στο Booking δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφείς οδηγίες στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει όλα αυτά τα ακίνητα, τα οποία στην επόμενη φάση θα αποκλειστούν από την πλατφόρμα.

2) Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb -Τα ακίνητα αποκτούν «ταυτότητα»

Η Ελλάδα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, θα θεσπίσει έναν ειδικό κανονισμό με προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Homeaway, Booking). Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να καταθέτουν τις πολεοδομικές άδειες, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας του ακινήτου (έξοδοι κινδύνου, πυροπροστασία κ.λπ). Υπενθυμίζεται ότι Έλληνες έχουν αναρτήσει στην πλατφόρμα Airbnb ακόμα και… αντίσκηνα.

3) Ασφαλιστική κάλυψη ακινήτων

Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις