Δεν υπάρχει θέμα κρατικοποίησης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», ξεκαθάρισε από τηΒουλή ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακατευτεί σε μια διαδικασία που αφορά ιδιωτικούς διαγωνισμούς.

«Αποσκοπούμε στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενός συστήματος που συνυπάρχει τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο ιδιωτικός. Το "Ερρίκος Ντυνάν" υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού έχει σύμβαση με το ΕΟΠΠΥ και δεν μας απασχολεί το ζήτημα κρατικοποίησής του», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας για το θέμα στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Ο κ. Κοντοζαμάνης καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι αφενός υποστήριξε μια πρόταση για το «Ερρίκος Ντυνάν» που δεν θα ωφελούσε το ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου ότι άσκησε πιέσεις σε επενδυτικά σχήματα για να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό ώστε να μείνει μόνον η δεσμευτική προσφορά του Ωνασείου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για το πώς περιήλθε το κοινωφελές ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς τα προηγούμενα χρόνια, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να εντάξει το νοσοκομείο στο Δημόσιο, προχώρησε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ώστε σε συνεργασία Ωνασείου – κυβέρνησης να «περάσει» το νοσοκομείο στο Ωνάσειο.

Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι μια τέτοια πράξη θα ήταν κρατική χρηματοδότηση καθώς το Δημόσιο θα ήταν αυτό αυτό που θα κατέβαλε και το μεγαλύτερο ποσοστό του τιμήματος.

«Η πρότασή σας, αφορούσε σε κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να αγοραστεί το ίδρυμα αφού το δάνειο θα πληρωνόταν από το Δημόσιο διότι θα απαλάσσετο το Ωνάσειο από το ριμπέιτ και το clawback και 20% των λειτουργικών εξόδων του θα πήγαινε στην αποπληρωμή του δανείου. Άρα η εξαγορά αυτή δεν θα λειτουργούσε ωφέλιμα προς το ελληνικό Δημόσιο αλλά θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς σχέδιο διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων διότι οι εργασιακές σχέσεις είναι διαφορετικές».

Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι αντιμετώπισε το θέμα με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. «Δημιουργήσατε εντυπώσεις ότι το "Ερρίκος Ντυνάν" ήταν στο Δημόσιο και πρέπει να ξαναγυρίσει, ενώ δεν ήταν στο Δημόσιο.

Αναφέρομαι σε κρατικοποίηση, γιατί η πρότασή σας αφορούσε ουσιαστικά το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την πώληση του "Ερρίκος Ντυνάν" είναι ένας ιδιωτικός διαγωνισμός και επομένως η κυβέρνησή σας δεν έπρεπε να αναμειχθεί, διότι η δουλειά κάθε κυβέρνησης είναι να μην παρεμβαίνει σε ιδιωτικούς διαγωνισμούς αλλά να δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και να ευδοκιμούν επενδύσεις.

Και λέω ότι αναμειχθήκατε διότι είναι γνωστές οι πιέσεις που άσκησε η κυβέρνησή σας σε επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού προκειμένου να αποσύρουν τις προσφορές τους και να μείνει μόνον η δεσμευτική προσφορά του Ωνασείου. Με άλλα λόγια στείλατε το μήνυμα στις αγορές να μην τολμήσουν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Το Δημόσιο έκανε μια ωμή παρέμβαση σε μια διαδικασία που αφορά τον ιδιωτικό τομέα και προέβη σε εξαναγκασμό» κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις