Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης - Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης - Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Με την απόφαση αναμένεται να αποσαφηνιστούν αναλυτικά τα κριτήρια, οι δικαιούχοι, τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και οι ημερομηνίες χορήγησής του.

Προ ημερών είχε γίνει γνωστό ότι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης θα κυμαίνονται από 64 έως 440 ευρώ.

Εντός της ημέρα αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Με την απόφαση αναμένεται να αποσαφηνιστούν αναλυτικά τα κριτήρια, οι δικαιούχοι, τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και οι ημερομηνίες χορήγησής του.

Το κονδύλι για το επίδομα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 68 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 11 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που δρομολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών είναι:

  • Αύξηση της επιδότησης, από 16 λεπτά το λίτρο, στα 18-20 λεπτά το λίτρο.
  • Πρόβλεψη για ενίσχυση των δικαιούχων νοικοκυριών της πρώτης και δεύτερης κλιματικής ζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Εβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες και τη Φλώρινα ενώ η δεύτερη ζώνη την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και τη Χαλκιδική.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία υπολογίζεται ότι θα κάνει «πρεμιέρα» μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Τα επτά βήματα για την συμπλήρωση της αίτησης

Μετά το άνοιγμα τις σχετικής πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω «7» βήματα προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Αναλυτικότερα:

1. Είσοδο στην εφαρμογή με τους κωδικούς του TAXISnet
2. Συμπληρώνεται τον Αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η.
3. Επιλέγεται αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
4. Επιλέγεται αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον *Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη
5. Συμπληρώνεται τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί *το επίδομα
6. Αποδέχεστε τους σχετικούς όρους
7. Επιλέγεται υποβολή αίτησης

Προσπάθειες το επίδομα να καταβληθεί προ εορτών

Το αρμόδιο επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης να δοθούν πιο έγκαιρα από άλλες χρονιές και, συγκεκριμένα, να καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, στο ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται δύο μέτρα για το επίδομα θέρμανσης:

* Το ύψος του επιδόματος δεν θα εξαρτάται από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας όπως συνέβη μέχρι και πέρυσι αλλά αποκλειστικά από τη γεωγραφική ζώνη, το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε νοικοκυριού
* Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα καταβάλλεται με την υποβολή αίτησης χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει το νοικοκυριό στην αγορά του καυσίμου.