Στη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου που θα θεσπίσει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ μπαίνουν τουλάχιστον 4.500-5.000 εργαζόμενοι των εταιρειών του ομίλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου της McKinsey & Company.

Βεβαίως, εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί και επίσημα ο συγκεκριμένος αριθμός των υποψηφίων προς έξοδο από τη ΔΕΗ, τότε θα πρόκειται για την έξοδο σχεδόν του μισού προσωπικού της μητρικής εταιρείας και του ενός τρίτου σε επίπεδο ομίλου (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες).

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, η πλειονότητα των εργαζομένων που θα φύγουν με κίνητρα θα είναι από τις 14 λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες ανήκουν στη μητρική εταιρεία. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολούνται περί τους 3.800 εργαζομένους (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ορυχεία) και αυτοί θα δουν τον δρόμο της εξόδου με το σταδιακό κλείσιμο των εγκαταστάσεων, το οποίο θα ξεκινήσει από του χρόνου και θα διαρκέσει μέχρι το 2028.

Το μοντέλο της εθελουσίας εξόδου

Το μοντέλο πριμοδότησης, που θα ακολουθηθεί στη ΔΕΗ θα είναι εκείνο του ΟΤΕ της περιόδου 2012-2014, με τη διαφορά ότι δεν θα είναι ίδιο το ύψος των παροχών που δόθηκαν εκείνη την εποχή.

Ειδικότερα τους εργαζόμενους που είναι από 55 ετών και πάνω, έχουν δηλαδή λιγότερα από 5 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, θα αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης ότι πρόκειται να «βγάλει» η ΔΕΗ προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος της.

Ως κίνητρο, μάλιστα, για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, η ΔΕΗ θα αναλάβει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές των ετών μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για όσους εργαζόμενους απέχουν έως και 5 χρόνια από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος η ΔΕΗ θα δεσμεύεται ότι, εκτός από ένα εύλογο μπόνους αποχώρησης (της τάξης των 15.000 ευρώ), θα τους πληρώνει εκείνη το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Για τους εργαζόμενους που χρειάζονται περισσότερα από 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και οι οποίοι θα «περισσέψουν» από τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης (κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων κ.λπ.), θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων αλλά και κινητικότητας, συνολικά, σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Μικρότεροι και φθηνότεροι εργαζόμενοι, στελέχη με μισθούς χωρίς πλαφόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή το ετήσιο μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 722,5 εκατ. ευρώ.

Με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης η εταιρεία θα ελαφρύνεται οικονομικά περισσότερο, καθώς οι νέες προσλήψεις που θα κάνει για ειδικότητες που έχει ανάγκη (π.χ. ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες στον ΔΕΔΔΗΕ) θα είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις, σύμφωνα και με όσα αποσαφήνισε ο υπουργός, ενώ το μισθολογικό τους κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι αφενός μικρότερης ηλικίας και άρα με χαμηλότερες μισθολογικές παροχές. Συγκεκριμένα για τους απλούς εργαζόμενους που θα προσληφθούν εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με παρόμοια κριτήρια με αυτά του ανωτάτου συμβουλίου (επίπεδο εκπαίδευσης, πιστοποιημένες γνώσεις, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.), οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν άρδην.

Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι δεν θα έχουν μόνιμη σχέση εργασίας και ότι δεν θα καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση που έχει συμφωνήσει το συνδικάτο της ΓΕΝΠ με την επιχείρηση. Ουσιαστικά έτσι θα προκύψει η δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, γεγονός που δημιουργεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του συνδικαλιστικού οργάνου (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), που κάνει λόγο για κίνδυνο υιοθέτησης ατομικών συμβάσεων σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ.

Αντιθέτως σε ό,τι αφορά τα στελέχη, η προσπάθεια είναι να δοθούν κίνητρα ώστε να δέχονται να δουλέψουν σε θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών τεχνοκράτες που κάνουν καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Για τον λόγο αυτό, προβλέπονται τριετείς συμβάσεις με μισθούς που θα καθορίζονται από τη σχετική επιτροπή που θα συστήσει η ΔΕΗ και η οποία δεν θα δεσμεύεται από πλαφόν κ.λπ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις