Σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύθηκε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβασθούν έως τις20 Νοεμβρίου.
Εκτός από τα έπιπλα του γραφείου του Αριστοτέλη Ωνάση η λίστα του πλειστηριασμού περιλαμβάνει και τα εξής:
Τετραώροφο κτήριο επιφάνειας 6.066 τετραγωνικών μέτρων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, επί των οδών 29ης και Λοχαγού Χατζηευαγγέλου.
Τριώροφο κτήριο επιφάνειας 1.408 τετραγωνικών μέτρων επί οικοπέδου 2.559 τετραγωνικών μέτρων, στη διασταύρωση των οδών Δέλτα και Τρίτης στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Κατάστημα 164 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη επί των οδών Κωλέττη & Έλλης.
Εκποιούνται ακόμα εργαλεία επισκευής κινητήρων, καθώς και υδραυλικό ανυψωτικό μεγάλων αεροσκαφών, ράφια ντέξιον, εργαλεία επισκευής κινητήρων και εξομοιωτής cockpit.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης (15 ή 20 Ιανουαρίου 1906 – 15 Μαρτίου 1975) ήταν Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας και ένας από τους διασημότερους "κροίσους" του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στην αριστοκρατική συνοικία της Μελαντίας στη Σμύρνη από τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση και τη σύζυγό του Πηνελόπη το γένος Δολόγλου (ή Ντολόγλου).Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία μεταβίβασε το 1975 στο ελληνικό κράτος.Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, και το 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του τη Σμύρνη εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής. Έτσι ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή.
Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε Καλλιρρόη προς τιμήν της αδελφής του. Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά-Τίνα και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στην Νέα Υόρκη.
Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, ο Ωνάσης και η Τίνα Λιβανού χώρισαν. Πολύ γρήγορα ο Ωνάσης, χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, κυρίως στον τομέα των πετρελαιοφόρων. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του μύθου όχι μόνο στους οικονομικούς κύκλους της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων.