Alter Ego: Το One το Mega και ο λευκός ελέφαντας

Alter Ego: Το One το Mega και ο λευκός ελέφαντας

Δυσκολίες και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη η απόκτηση της ταινιοθήκης του Mega τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες όλες οι τηλεοπτικές προετοιμασίες έδειχναν... ONE.

Πηγές του ομίλου εξομολογούνται λένε πως στην πραγματικότητα τα €33.999.999 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν έφεραν στις εγκαταστάσεις της Λεωφόρου Συγγρού έναν λευκό ελέφαντα και πολλά προβλήματα.

Η έκφραση λευκός ελέφαντας στα αγγλικά (white elephant) αναφέρεται σε ένα πολύτιμο αλλά άχρηστο δώρο. Ο όρος έρχεται από την παράδοση της Ταϊλάνδη όπου ο λευκός ελέφαντας ήταν ένα σπάνιο αλλά ιερό ζώο, επειδή ένας τέτοιος λευκός ελέφαντας είχε μεταφέρει τον Βούδα.

Ένας λευκός ελέφαντας δώρο από τον μονάρχη της Ταϊλάνδης σε κάποιον ευγενή ήταν σκέτη καταστροφή αφού ο παραλήπτης έπρεπε να τον θρέφει χωρίς να μπορεί να τον βάλει να εργαστεί. Και οι ελέφαντες ζούνε πάνω από 50 χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση ο λευκός ελέφαντας είναι η ταινιοθήκη του Mega που ασφαλώς δεν είναι άχρηστη  αλλά απαιτεί  πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό  και προσεκτικούς χειρισμούς  καθώς περιλαμβάνει: 

α) γενικό αρχείο

β) ενημερωτικό αρχείο (εκπομπές ενημερωτικού - ψυχαγωγικού περιεχομένου)

γ) τηλεπαιχνίδια,

δ) μονόλεπτα γενικού περιεχομένου

ε) μυθοπλασία με σενάριο (ελληνικές σειρές), και

στ) αθλητικές εκπομπές και επιλεγμένες αθλητικές διοργανώσεις (αγώνες).

Επιπρόσθετα όλο το ειδησεογραφικό και αθλητικό αρχείο (δελτία, ρεπορτάζ, στιγμιότυπα αγώνων και διοργανώσεων). 
Τα σήματα αφορούν τόσο το ίδιο το κανάλι και τις λειτουργίες του, όσο και διάφορες εκπομπές. Μαζί με τα σήματα μεταβιβάστηκε ο διαδικτυακός ιστότοπος MEGATV.com καθώς και όλοι οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα όμως με αυτά τα assets υπάρχουν και σοβαρότατα προβλήματα όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της ταινιοθήκης που είναι αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν επισυναφθεί σκαναρισμένες σχεδόν 4000 συμβάσεις με δημιουργούς που δηλώνουν αν επιτρέπουν ή όχι την παραχώρηση του υλικού καθώς υπάρχουν χρέη έναντι κάποιων.

Καραμπόλες διευθυντών και νέες αφίξεις

Το Mega λοιπόν ήρθε στην κυριότητα της Alter Ego αλλά εκτόπισε τον σχεδιασμό του μικρού και ευέλικτου ONE. Οι τρεις διευθυντές που είχαν λόγο στο κανάλι (Μαλέλης, Χαραλαμπόπουλος, Παναγόπουλος) ήδη είχαν αρκετές καραμπόλες τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλα πρόσωπα που έχουν λόγο στον όμιλο, ενώ τώρα πρέπει και να αυξηθούν.

Μύλος με τις προσλήψεις για One και Mega

Οι εκατοντάδες προσλήψεις που απαιτεί κατά το νόμο μία πανελλαδική άδεια είναι μία δύσκολη διαδικασία που κάποιος πρέπει να πάρει "πάνω του" με τεχνοκρατικό τρόπο γιατί έως τώρα η μεθοδολογία περιλαμβάνει λίστες και χαρτάκια με ονόματα που διακινούνται.

Εργαζομένους προειδοποιούνται ότι θα προσληφθούν και μετά από λίγες μέρες ενημερώνονται ότι έχει αλλάξει ο σχεδιασμός.

Μέσα σε αυτό το χάος δεν λείπουν και τα οικονομικά προβλήματα καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές ακόμα και χαμηλόμισθων.

Γκρίνιες στους διαδρόμους και φαρμακερές ατάκες

Στους διαδρόμους των εγκαταστάσεων της Λεωφόρου Συγγρού φράσεις όπως " Μια χαρά ήμασταν με το ONE" και "Mega τους" ακούγονται ολοένα και συχνότερα.
Και αν προαναφέραμε την ερμηνεία της πρώτης φράσης, η δεύτερη ("Mega τους") έχει να κάνει με την πεποίθηση των περισσότερων εργαζομένων που έβαλαν πλάτη για το ΟΝΕ και βλέπουν τώρα ονόματα από το αραχνιασμένο παρελθόν του Mega να αραδιάζονται στις ιστοσελίδες και να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία της Αλτερ Εγκο για πιθανή συνεργασία.

Η μιντιακή υπερτροφία του ομίλου φαίνεται πως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Οι εσωτερικές καραμπόλες για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι και αν το ένα ή το άλλο μέσο (όλα δαπανηρότατα) είναι καλύτερο ναρκοθετούν την προσπάθεια καθώς είναι αναντίρρητη αλήθεια πως μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά κανάλι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στον αέρα.

Και ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο.