Άρθρο του Kerin Hope, που δημοσιεύτηκε σήμεραΠέμπτη 14/11, στους Financial Times, ψέγει το κυβερνών κόμμα επειδήη τροποποίηση του ποινικού κώδικα ανοίγει πόρτα διαφυγής σεάτομα που ήταν ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα το νέο μέτρο ορίζει ότι αν οι ύποπτοι δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών,ανακτούν τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν"παγώσει"από το δικαστήριο.

Η τροποποίηση, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα,«ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Διότι σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force), τον παγκόσμιο οργανισμό παρακολούθησης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τον Greco, οργανισμό παρακολούθησης της καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν κατεψυγμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.

Η εφημερίδα θέτει επίσης το ερώτημα γιατί αυτό συμβαίνει λίγοπριν την τελική σύνοδο της συζήτησης για το νέο νόμο, «χωρίς να δώσει νομική εξήγηση σχετικά με το γιατί η Ελλάδα αλλάζει βίαια την προηγούμενη πρακτική της».

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με την αλλαγή που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα σε όσους θέλουν να επωφεληθούν είναι Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για παραβίαση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία καταψύχθηκαν μεταξύ δύο και επτά ετών, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις