Ένα ηλεκτρονικό αλαλούμαναμένεται από το ερχόμενο καλοκαίρι στις πολυκατοικίες: Καθυστερήσεις στην αγορά ακινήτων, αύξηση κόστους μεταβιβάσεων και μπλόκο στην αγοραπωλησία ακινήτων – σε ορισμένες περιπτώσεις όλων των ακινήτων μιας πολυκατοικίας- είναι μερικές από τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», από τον Ιούλιο του 2020 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα ο οποίος θα συνδεθεί με την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης δηλώνει στην εφημερίδα ότι το μεγάλο αγκάθι είναι η υποχρέωση του πρώτου ιδιοκτήτη διαμερίσματος που θα χρειαστεί να κάνει ηλεκτρονική ταυτότητα για να τακτοποιήσει στην πράξη εάν υπάρχουν και τις αυθαιρεσίες των υπολοίπων ιδιοκτητών στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.

Παράδειγμα

Ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας σε πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα που είναι χτισμένη πριν από 30 χρόνια. Για να πουλήσει ή να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του θα πρέπει με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις για να συνταχθεί η ταυτότητα κτηρίου και να δηλώσει τα χιλιοστά που του αναλογούν στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.

Όταν αναφερόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους, αυτοί -κατά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ- είναι μεταξύ άλλων η είσοδος και οι διάδρομοι του κτηρίου το κλιμακοστάσιο και η απόληξή του στην ταράτσα, οι φωταγωγοί, το φρέαρ του ανελκυστήρα, το λεβητοστάσιο, το γκαράζ, η πυλωτή κ.ά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις