«Εκδόθηκε χθες η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2019-2020, σε συνέχεια του ‘πολλά υποσχόμενου’ δελτίου Τύπου, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 29-10-2019. Στο σχετικό δελτίο Τύπου λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών, υπονοούσε ότι το σύνολο των χρημάτων που δίνονταν επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αντιστοιχούσε στα 57 εκατ. ευρώ» σημειώνει η κ. Παπανάτσιου. Η αλήθεια, όπως υποστηρίζει η ίδια, «είναι ότι τα συνολικά χρήματα που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα ίδια, ίσως και παραπάνω από αυτά που θα δαπανηθούν φέτος».

Ειδικότερα η κ. Παπανάτσιου εξηγεί ότι «το 2017 με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ 1219/29.12.2017 (ΦΕΚ Β 4641), δόθηκε επίδομα θέρμανσης για το 2018 και πιστώθηκε στον προϋπολογισμό του 2018, το ποσό των 57,5 εκατ. ευρώ». Στο τέλος του έτους, όμως – όπως διευκρινίζει – με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ 1226/14.12.2018 (ΦΕΚ Β5701), τροποποιήθηκε η ανωτέρω και προστέθηκαν επιπλέον 12 εκατ. ευρώ. «Το σύνολο των χρημάτων δηλαδή, που δαπανήθηκε από τον προϋπολογισμό του 2018 έφτασε τα 69,5 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται, δε, ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κινηθήκαμε και το προηγούμενο έτος, 2017» σημειώνει.

«Με τη πρόσφατη απόφασή του, το Υπουργείο, διαθέτει για την περίοδο χρήσης πετρελαίου θέρμανσης 2019 – 2020, το ποσό των 68 εκατ. ευρώ. Αύξηση λοιπόν… δια της μείωσης, κατά 1,5 εκατ. ευρώ του ποσού που δόθηκε το 2018» σχολιάζει η κ. Παπανάτσιου. Επισημαίνει ακόμη πως για το 2019 «το ποσό που θα δαπανηθεί τελικά, θα αντιστοιχεί σε μόλις 57 εκατ., καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προχώρησε σε χορήγηση επιπλέον ποσού για την προηγούμενη χρήση 2018 – 2019».

«Το υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, όπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου, βρήκε δημοσιονομικό χώρο, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προφανώς όμως, η Ν.Δ., αντί να δώσει το επιπλέον ποσό στη χρήση του 2019, το δίνει εμπροσθοβαρώς, στη χρήση του 2020. Μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν με απλά μαθηματικά, ότι όταν έχεις το ίδιο ποσό, το μόνο που θα κάνεις είναι να αλλάξεις την κατανομή. Και σ΄ αυτή την περίπτωση, το ανακάτεμα της τράπουλας φαίνεται, δυστυχώς, ότι θα αποβεί σε βάρος των δικαιούχων» συνεχίζει.

Όπως σημειώνει, «ο ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται από την ίδια την Υπουργική Απόφαση. Συγκεκριμένα:

1. Τίθεται, για πρώτη φορά, ανώτατο χρηματικό όριο στην καταβολή του επιδόματος, ύψους 350 ευρώ.

2. Οι μη ορεινοί δήμοι, θα λάβουν επίδομα, μειωμένο, κατά 20%, σε σχέση με το πλαφόν που αντιστοιχεί στη κάθε Ζώνη.

3. Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις καταβολής, αφού οι δικαιούχοι, οφείλουν να δαπανήσουν ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ποσού που θα λάβουν ως επίδομα, προκειμένου να τους χορηγηθεί αυτό ολόκληρο.

4. Τέλος, οι σχετικές αγορές πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο εντός του έτους 2019, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τους δικαιούχους, ενώ η αξία των αγορών καθορίζεται πλασματικά από την ίδια την απόφαση, καθότι ορίζεται συγκεκριμένη τιμή ανά λίτρο (1,042 ευρώ)».

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, «μεγάλοι χαμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι δικαιούχοι περιοχών Α΄ και Β΄ Ζώνης, που παρουσιάζουν και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα».

«Κατανοούμε το επικοινωνιακό άγχος της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία ρόδινη εικόνα. Τελικά όμως, φαίνεται πως ελπίζει να μειώσει τους δικαιούχους, μέσω πρόσθετων κριτηρίων και αυστηροποίησης των προϋποθέσεων» καταλήγει η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.