Τους φόβους της αντιπολίτευσης για γενικευμένη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητείται σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταρρύθμιση που θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κ.λ.π) κινείται στην κατεύθυνση της συνολικής αύξησης των εισφορών. Επίση,ς η εισαγωγή ασφαλιστικών κλάσεων που θα μπορεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος θα τείνουν να οδηγούν σε μεγαλύτερη παραμονή στην εργασία μια και η 40ετία θα αποτελεί ουσιαστικά το κομβικό σημείο για ικανοποιητική αναπλήρωση από τον καταβαλλόμενο μισθό.

Επίσης διαφαίνεται ότι στα επιχειρήματα της κυβέρνησης θα βρίσκεται το ότι η μείωση της φορολογίας μέσω των χαμηλότερων ποσοστών κυρίως στα κατώτερα κλιμάκια μπορεί να χρηματοδοτήσει την αύξηση των εισφορών προκειμένου να υπάρξει επάρκεια και βιωσιμότητα του συστήματος.

Μιλώντας για το θέμα σήμερα στην Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα έρθει για ψήφιση στην Βουλή τον Ιανουαρίου επισημαίνοντας όμως πως «δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης» γι αυτό και «αντιμετωπίζει το θέμα συνολικά». Αναφερόμενος στις μειώσεις της φορολογίας επισήμανε ότι για κάποιον που βρίσκεται στο πρώτο κλιμάκιο «πρόκειται για 1300 ευρώ το χρόνο» κι έτσι «ένα μέρος μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές» Επισήμανε επίσης πως το νέο ασφαλιστικό θα προσφέρει «ελεύθερη επιλογή» μεταξύ κατηγοριών εισφορών και «κίνητρα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες» ώστε να ενταχθούν στο σύστημα.

Αυτό – σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης – σημαίνει καταρχήν ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών «τρώει» ένα τμήμα της μείωσης των φόρων. Επίσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα συνδέεται άρρηκτα με το φορολογικό. Πράγμα που σημαίνει πως ενώ το επίπεδο των εισφορών θα είναι σταθερό και θα στηρίζεται σε μελέτες που θα εκπονηθούν με «βάθος» 50 ετών, αυτό το σύστημα θα συνυπάρχει με το φορολογικό που είναι δυνατόν να αλλάζει αν διετία ή τριετία διαμορφώνοντας διαφορετικές – συνήθως δυσμενείς- ισορροπίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τα 175 ευρώ η κατώτατη εισφορά για τους ελευθέρους επαγγελματίες θα φθάσει τα 210 ευρώ, με αντίστοιχες αυξήσεις για την εισφορά κύριας σύνταξης και εισφορές υγείας με τις τελευταίες να έχουν ως κατώτερο σημείο τα 66 ευρώ. Οπότε οι εισφορές ανά κατηγορία θα είναι στα 252 ευρώ, τα 302 ευρώ στα 435 ευρώ και στα 566 ευρώ. Η κατώτερη εισφορά για τους νέους ασφαλισμένους θα διαμορφωθεί στα 126 ευρώ.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επισημανθεί πως η επαναφορά του συστήματος των κλάσεων συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών. Επίσης, μία αυθαίρετη «εξίσωση» των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματικών αφού ένας φορολογούμενος ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα καταβάλει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ.