Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι χάνουν το έκτακτο βοήθημα

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι χάνουν το έκτακτο βοήθημα

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Το ποσό θα διανεμηθεί σε 200.000 νοικοκυριά.

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Μέσα από τρεις κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται οι πλέον ευπαθείς, δηλαδή τους μακροχρόνια ανέργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και τις οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά ΑμεΑ, θα προκύψουν οι περίπου 200.000 δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος, το οποίο σύμφωνα με τη Δημοκρατία ίσως είναι και το τελευταίο που θα δοθεί με τη διαδικασία και τη μορφή αυτή.

Το ποσό που διατίθεται εφέτος είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που διατέθηκε το 2018.

Ειδικότερα από περίπου 710 εκ. που διατέθηκαν στα τέλη του περυσινού έτους φέτος η συνολική δαπάνη δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 200 με 250 εκ. ευρώ.

Έτσι περίπου 1.200.000 άτομα που έλαβαν πέρυσι το έκτακτο βοήθημα, μεταξύ των οποίων χαμηλοσυνταξιούχοι και μεγάλος αριθμός δικαιούχων του ΚΕΑ, φαίνεται ότι εφέτος θα μείνει εκτός λίστας.

Το ποσό του εφετινού κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να κυμανθεί από 200 έως 1.200 ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησής του με τη μορφή φοροελαφρύνσεων εντός του 2020 για τους δικαιούχους του.

Εξάλλου όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια - σύμφωνα με τη Δημοκρατία- φέτος θα ισχύσουν πολύ χαμηλότερα από τα ανώτατα όρια που είχαν τεθεί πέρυσι για τις τρεις κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται το μέρισμα.

Οι οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα την Πέμπτη 5/12 μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.