Ρόδος: Απεβίωσε ο ξενοδόχος Βασίλης Καμπουράκης

Ρόδος: Απεβίωσε ο ξενοδόχος Βασίλης Καμπουράκης

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Τρίτης, σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν, σε ηλικία 88 ετών, ο ξενοδόχος Βασίλης Καμπουράκης, από τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες του ροδιακού τουρισμού και πατέρας του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη.

Ο Βασίλειος Καμπουράκης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του νέου είδους τουρισμού. Ήταν ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Rodos Palace και Mediterranean και η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του ροδιακού, αλλά και του ελληνικού τουρισμού ήταν σημαντική, αφού ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκε στον τουρισμό, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1931 στη Αιθιοπία, φοίτησε στη Ρόδο μέχρι τη Γ' γυμνασίου και στη συνέχεια το 1947 έφυγε και εγκαταστάθηκε στο Τζιμπουτί της τότε γαλλικής Σομαλίας.

Το 1964 ξεκίνησε με δύο ξενοδοχεία και μία δεκαετία αργότερα, το 1974, το όραμα του έγινε πραγματικότητα με το «Rodos Palace» που ξεπέρασε σε ύψος τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου αλλά και σε φήμη με αφορμή τον εμβληματικό θόλο τεραστίων διαστάσεων, κατασκευασμένο από πρωτοποριακά υλικά της αεροναυπηγικής και της NASA.

Ήταν το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα είχε τη δυνατότητα να αφήσει πίσω την εικόνα της ως μία μικρή χώρα της ανατολικής Μεσογείου και να συναγωνιστεί χώρες της αναπτυγμένης Δύσης επί ίσοις όροις.

Έκτοτε, στο ξενοδοχείο έχουν φιλοξενηθεί ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας, από τη βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια και τον «Τζέιμς Μποντ», Σερ Ρότζερ Μουρ, μέχρι τον Πρόεδρο της Κίνα, Σι Τζινπίνγκ και τον αμερικάνο Γερουσιαστή, Τζον Μακέιν.