Αρνητικά έκλεισαν στις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο τραπέζι την περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης με την Κίνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία να αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι δείκτες πάντως κατάφεραν να περιορίσουν στο τέλος τις βαριές απώλειες που γνώρισαν νωρίτερα και έφτασαν τις 458 μονάδες για τον Dow Jones στα χαμηλά της ημέρας.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει θέσει κάποια προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα, ενώ επανέλαβε ότι είναι το Πεκίνο που επιθυμεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

"Από μια άποψη, μου αρέσει η ιδέα να περιμένω μετά τις εκλογές για μια συμφωνία με την Κίνα, ωστόσο εκείνοι θέλουν μια συμφωνία τώρα και θα δούμε κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μία σωστή συμφωνία", ανέφερε ο Τραμπ μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αιφνιδίασαν τις αγορές που περίμεναν οι δύο πλευρές να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της συμφωνίας μέσα στον Δεκέμβριο ανοίγοντας τον δρόμο για τα πιο δύσκολα θέματα όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογιών.

Πού κυμαίνονται οι δείκτες

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 280,23 μονάδες (-1,01%) και έκλεισε στις 27.502,81 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 47,34 μονάδες (-0,55%) στις 8.520,64 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 20,67 μονάδες (-0,66%) και έκλεισε στις 3.093,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones πέντε έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Merck στα 87,38 δολ. με κέρδη 0,34 δολ. ή σε ποσοστό 0,39% και ακολούθησαν η Verizon Communications με άνοδο 0,30% στα 60,14 δολ. και η Procter & Gamble στα 122,95 δολ. με κέρδη 0,19%.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (2,76%), η Dow (-2,52%) και η Goldman Sachs (-2,48%).

Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου επιβαρύνουν το ήδη τεταμένο κλίμα μετά τις χθεσινές απειλές για την επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Αργεντινή και Βραζιλία.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε δασμούς έως 100% σε εισαγωγές αξίας 2,4 δισ. δολ. από τη Γαλλία μετά το νέο φόρο που επέβαλε το Παρίσι στα έσοδα ορισμένων τεχνολογικών κολοσσών.

Οι ΗΠΑ έχουν παράλληλα δρομολογήσει την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αξίας 7,5 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη, με τις μεγαλύτερες οικονομίες να χάνουν τη δυναμική τους τα τελευταία τρίμηνα λόγω κυρίως της επιβράδυνσης στον κλάδο της μεταποίησης.

Οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η επιβολή νέων δασμών στις 15 Δεκεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, από τις ΗΠΑ κατά της Κίνας θα εκτροχιάσει οριστικά τις εμπορικές συνομιλίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις