Οπρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της ENVIPCO στην Ελλάδα, αρχικά, αναφέρθηκε σε αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη χρήση του πλαστικού από το 1950, από την οποία προκύπτει ότι μόνο το 9% ανακυκλώθηκε.

«Για την κυβέρνηση μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η στροφή προς τη βιώσιμη, πράσινη, ανάπτυξη», υπογράμμισε και έδωσε συγχαρητήρια στις εταιρείες για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν αυτή τη μονάδα στην Ελλάδα.

«Αποκτούμε ακόμα μια υποδομή για τη δυναμική εξάπλωση της ανακύκλωσης και μια θέση ως κομβικός παράγοντας στην πράσινη καινοτομία», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό το εργοστάσιο δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά θα καλύψει τις ανάγκες όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Είμαι σίγουρος ότι είναι επιλογή που θα δικαιωθεί αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μόνο οφέλη έχουν πια να προσδοκούν από τη χώρα μας», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι και η Ελλάδα θα έχει πολλαπλάσιο όφελος.

Συγκεκριμένα, είπε ότι αυτή η επένδυση, που φτάνει κοντά στα 10 εκατ. δολάρια, θα δημιουργήσει τώρα 60 και μέσα σε μια πενταετία 230 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα επιφέρει και πολλά άυλα οφέλη.

Είπε ότι όλα αυτά δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα, αλλά αποτέλεσμα αθόρυβης και συστηματικής δουλειάς της κυβέρνησης «για να καταστήσει την Ελλάδα και πάλι προνομιακό επενδυτικό προορισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «μέσα σε 4 μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα για να γίνει αυτή η επένδυση πραγματικότητα».

Εξήγησε, δε, ότι χρειάζονται μία σειρά πολιτικών σε υψηλό επίπεδο, όπως η μείωση της φορολογίας, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ανέφερε ότι οι επενδύσεις αποδίδουν συνδυαστικά με τον επενδυτικό νόμο και με το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα γίνει νόμος του κράτους αύριο.

«Κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε πει. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων», υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη ή θα είναι πράσινη ή δεν θα υπάρχει καθόλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα παρουσιαστεί ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων μέχρι το 2030, απολύτως εναρμονισμένο με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας.


Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού μεταδόθηκε βίντεο με το εξής μήνυμα του καλαθοσφαιριστή και πρεσβευτή της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, Γιάννη Αντετοκούμπο:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί το εθνικό συλλογικό σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, είναι εξοπλισμός αμερικάνικης τεχνολογίας.

Ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ δεν έχουν μόνο το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο αλλά και τον καλύτερο εξοπλισμό ανακύκλωσης στον κόσμο. Τώρα, πλέον, είμαι πιο ικανοποιημένος γιατί δημιουργήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας εκτός των συνόρων της Αμερικής, καθιστώντας την Ελλάδα κεντρικό κόμβο για όλη την Ευρώπη.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην Ελλάδα μας πραγματοποιήθηκε η επένδυση ώστε να κατασκευάζονται μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας για μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες, συμβάλλοντας ενεργά στην κυκλική οικονομία, με τεχνολογία αιχμής και όραμα για ένα καλύτερο περιβάλλον. Η ανακύκλωση είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα και στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι μια ομάδα. Γιατί η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας. Ας αφήσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη μας σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παραλάβαμε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις