Προστασία πρώτην κατοικίας: Τελευταία παράταση από το ΥΠΟΙΚ μέχρι τον Απρίλιο- Μετά, το χάος...

Προστασία πρώτην κατοικίας: Τελευταία παράταση από το ΥΠΟΙΚ μέχρι τον Απρίλιο- Μετά, το χάος...

Προστασία πρώτην κατοικίας: Επιβεβαιώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να άρει το ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανοίγοντας την πόρτα σε νέο κύμα πλειστηριασμών.

Προστασία πρώτην κατοικίας: Μόνο κατά τέσσερις μήνες παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την πρόθεση της κυβέρνησης να άρχει το ισχύον καθεστώς, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο σε ένα νέο κύμα πλειστηριασμών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνεται διάταξη του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας μέχρι και 30 Απρίλιου 2020 και υπογραμμίζεται πως με διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το πλαίσιο προστασίας έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Το ίδιο το υπουργείο υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι αυτή «αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας».

Έτσι, με επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται η πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία αναφέρεται επί λέξει ότι: «το Eurogroup χαιρετίζει τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να ΜΗΝ συνεχιστεί το ισχύον πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία πέραν του Απριλίου 2020»,

Όπως σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, «η συγκεκριμένη φράση της ανακοίνωσης του Eurogroup συνδέεται και με την δρομολόγηση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ για την αναδιάρθρωση των “κόκκινων” δανείων», για το οποίο «έχουμε πάρα πολύ ανησυχητικά δημοσιεύματα, θα δούμε την τελική μορφή που θα πάρει το νομοσχέδιο … η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγάλο κομμάτι του “μαξιλαριού”, μέχρι για και 12 δισ. ευρώ έχει γραφτεί».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:

«Με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επίσης πως χθες ολοκληρώθηκε η 23η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας. Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 6/12/2019:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 53.530 χρήστες.

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 35.670 χρήστες.

Έχουν υποβληθεί 972 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

Έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 21 πολίτες.

Η κατάσταση, κάθε εβδομάδα, βελτιώνεται, κυρίως λόγω της κατάργησης των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση.

Από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός).