ΟΤΟΕ: Πληροφορίες θέλουν η απεργιακή κινητοποίηση να κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, με ποσοστά συμμετοχής 70 – 80% για την Τράπεζα Πειραιώς σε αρκετές περιφέρειες της Ελλάδας. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν ότι η απεργία πήγε πολύ καλύτερα από την προηγούμενη φορά και στην Αττική. Σε αυτό συνέδραμε και το γεγονός ότι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ, αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς, πραγματοποίησαν περιφρούρηση σε μεγάλα κεντρικά υποκαταστήματα έτσι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν ότι η απεργία στην Εθνική Τράπεζα έφτασε στο 52%, ενώ τηρουμένων των αναλογιών, επιτυχής θεωρείται η κινητοποίηση και για τις Τράπεζες, Eurobank και Αlpha Bank. Εξάλλου ξεκινάει στις δύο το μεσημέρι, η κρίσιμη τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση, ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας, σε εκπροσώπους των Τραπεζοϋπαλλήλων και σε μέλη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη συνάντηση, που πραγματοποιείται εν μέσω της 24άωρης παντραπεζικής – πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγείλει για σήμερα, η ΟΤΟΕ.

Το κλίμα, που έχει χαλάσει ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους του κλάδου, λόγω της απόλυσης 24 εργαζομένων από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει δυναμιτιστεί περαιτέρω. Αιτία, οι χθεσινές πληροφορίες που είχε η Ομοσπονδία ότι ασκούνται πιέσεις σε εργαζόμενους, από στελέχη της Τράπεζας, ώστε να μην συμμετάσχουν στην απεργία και να εργαστούν κανονικά. Μάλιστα λόγω των διαρροών, η ΟΤΟΕ απέστειλε εξώδικα προς τη διοίκηση της Τράπεζας, ώστε να σταματήσει αυτός ο απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Την ίδια ώρα, οι τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση, ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις, που αφορούν εργαζόμενους, οι οποίοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην εταιρία Intrum Hellas, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Πειραιώς. Η ΟΤΟΕ, κάνει λόγο για μεθοδευμένη και εσκεμμένη παραβίαση της συμφωνίας που υπήρχε ανάμεσα στην Ομοσπονδία και στη διοίκηση της Τράπεζας. Θεωρεί τις απολύσεις «κόκκινη γραμμή» και εκτιμά ότι πρέπει να ανακληθούν. Κλειστή αυτήν την ώρα η Σταδίου από το ύψος της Πλατείας Ομονοίας.


Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ για την 24ωρη απεργία τραπεζών

«Με τις μεθοδευμένες, προκλητικές απολύσεις 24 συναδέλφων του πρώην RBU η Τράπεζα Πεıραıώς υπερέβη τα εσκαμμένα καı παραβίασε τη συμφωνία της με την ΟΤΟΕ καı του αντıπροσωπευτıκού Συλλόγου της Τράπεζας Πεıραıώς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Οι απολύσεις ήταν ανέκαθεν κόκκıνη γραμμή για τον κλάδο. Τıς αποτρέψαμε επί δεκαετίες, ακóμα και στις πιο ζοφερές και κρίσιμες εποχές της κρίσης, με αγώνες, με εξαντλητικó διάλογο αλλά και με συμβιβασμούς και θυσίες. Ξέρουμε καλά τις οδυνηρές συνέπειες των απολύσεων για τον εργαζóμενο, την οικογένειά του, την κοινωνία στο σύνολó της, óπως και κάθε συμπολίτης μας που τις βίωσε τα χρóνια της κρίσης. Γı’ αυτό κάθε τέτοıος σχεδıασμός, πόσο μάλλον ενέργεıα, από την πλευρά των Τραπεζών, ıσοδυναμεί γıα μας με κήρυξη πολέμου».


Έξω από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν προηγουμένως ηθοποιοί, μουσικοί και τεχνικοί αντιδρώντας στο νέο υπό προώθηση ασφαλιστικό που θα αποτελεί -όπως καταγγέλλουν- ευκαιρία για την άνοδο των κερδών των ασφαλιστικών Ομίλων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις