Προϋπολογισμός 2020: Τσακαλώτος κατά Βεσυρόπουλου - "Πόσο μείωσε τον ΕΝΦΙΑ η ΝΔ;" [vid]

Προϋπολογισμός 2020: Τσακαλώτος κατά Βεσυρόπουλου - "Πόσο μείωσε τον ΕΝΦΙΑ η ΝΔ;" [vid]

Προϋπολογισμός 2020 - Βουλή: Αντιπαράθεση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υφυπουργών Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη για το θέμα του ΕΝΦΙΑ.

"Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη", είπε ο κ. Βεσυρόπουλος. "Αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, το 21% της μείωσης προήρχετο από απόφαση της μείωσης της δικής μας κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε", είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: "Τα νούμερα στον προϋπολογισμό, δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των μειώσεων, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Έχουμε μια σοβαρά αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ. Για την επόμενη χρονιά, προχωράμε σε μια διόρθωση. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για προαπαιτούμενο που δεν υλοποίησε. Αυτή η διόρθωση-που είναι σωστή να γίνει- είναι όλοι να πληρώνουν, με βάση την πραγματική τους περιουσία, και όχι πλασματική. Αυτό θα προχωρήσει από την κυβέρνησή μας, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα και ένα μέρος αυτών των εσόδων, μεγάλο, το συντριπτικό, θα επιστρέψει στους πολίτες, με πρόσθετη μείωση των συντελεστών".

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκ. ευρώ, ενώ η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκ. για το 2020.

"Άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκ.;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε πως ο κ. Σκυλακάκης απάντησε εκτός θέματος και ο κ. Βεσυρόπουλος "προσέθεσε το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ "φάνηκε στα εκκαθαριστικά μετά την νομοθέτηση της μείωσης της ΝΔ και είναι σαν να την έκανε και αυτή η ΝΔ".

"Έχετε δίκιο ότι είχατε νομοθετήσει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% για περιουσίες ιδιοκτησίας, μέχρι 60.000 ευρώ, 260 εκατομμύρια ευρώ", απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βεσυρόπουλος, σημείωσε όμως: "Αυτό στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Η δική μας κυβέρνηση νομοθέτησε και για πρώτη φορά μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη".

 "Οι κ.κ. Σκυλακάκης και Βεσυρόπουλος, επί της ουσίας επιβεβαίωσαν ότι η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις που έθεσα είναι θετική", σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: 

"Επιπλέον είχε την καλοσύνη ο κ. Βεσυρόπουλος να αποδεχθεί ότι: Η ΝΔ δεν έκανε μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ όπως ισχυρίζονται, παρά μόνο ένα μέρος αυτής. Ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων (το 63%), δηλαδή όσους και όσες έχουν περιουσία έως 60.000. Ήταν και κάπως φειδωλός με την αλήθεια, βέβαια, όταν υπονόησε ότι η μείωση που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τις περιουσίες ως τις 60.000 κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδές. Για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκ. απάντησαν κατ' αναλογία της γνωστής έκφρασης: "Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω"...»".