Προϋπολογισμός 2020: Προσδοκίες για την ανακοίνωση ενός θετικού μέτρου – έκπληξη στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στην Βουλή, έχει καλλιεργήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται λίγο μετά τις 10 το βράδυ και αμέσως πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2020.Η σχετική φημολογία αφορά τα εξής ενδεχόμενα:

  • Την εφάπαξ ενίσχυση προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ή ένα ισοδύναμο μέτρο στοχευμένης αύξησης του κοινωνικού μερίσματος.
  • Την διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος
  • Αύξηση του ποσού ή διεύρυνσητων δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Πολύμικρότερες πιθανότητες υπάρχουν, σύμφωνα με την υφιστάμενηεικόνα, για κάποια ανακοίνωση που θα αφορά τους συνταξιούχους.Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δύο είναι τα στοιχεία που θα συνηγορήσουν στην πιθανή ανακοίνωση μίας νέας παροχής: Το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδυνής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης η εκτέλεση του προϋπολογισμού με βάση τα επικαιροποιημέναδεδομένα του Νοεμβρίου.


Η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ έγινε «σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα» και από την πλευρά της πρόεδρουτης ΕΚΤ «εκφράστηκε η ικανοποίηση για τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των νομοσχεδίων που έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί και στη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών». Παρόλα αυτά δεν υπήρξαν ανακοινώσεις σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα. Το πρώτο είναι η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέμα στο οποίο είναι πιθανόν να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή. Το δεύτερο είναι το θέμα αυτό της μείωσης των υποχρεωτικών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να θέσει στο Eurogroup μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το θέμα δεν τέθηκε καν στην συνάντηση ώς αντικείμενο διαβούλευσης.


Η εκτέλεση του προϋπολογισμού

Όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμούτα στοιχεία που υπάρχουν για τον μήνα Νοέμβριο φαίνεται ναείναι θετικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 6 δις 945 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν υπέρβαση 380 εκατομμυρίων ευρώ. Ημείωση των δαπανών καταγράφεται σχεδόν στα 1.9 δις. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα θεωρούν ότι με αυτές τις επιδόσεις είναι εφικτό το κονδύλιο για το επίδομα θέρμανσης να φτάσει έως και τα 78 εκατομμύρια ευρώ από 68 εκατομμύρια που έχει προϋπολογιστεί.Πάντως σε ανακοίνωση – έκπληξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρέπεμψε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ερωτώμενος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημείωσε πως «θα ακούσετε την ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή». Χωρίς να επιβεβαιώσει η να διαψεύσει οποιοδήποτε σενάριο.

Επισήμανε πάντως ότι φέτος «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον. Αποτυπώνει την: Αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών. Αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη». Επιπρόσθετα ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Ο νέος προϋπολογισμός αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάνουμε»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις