Προϋπολογισμός 2020:Κριτική εφ΄ όλης της ύλης στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την αστυνομική βία, το μεταναστευτικό αλλά και τα θέματα της «αριστείας» αναμένεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην τελευταία ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού ενώ αιχμές για όλα αυτά τα ζητήματα θα υπάρξουν και στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ασκηθεί δριμύτατη κριτική στον προϋπολογισμό του 2020, κυρίως για την μείωση του εισοδήματος που προκαλεί στην λεγόμενη «μεσαία τάξη».

Μάλιστα θα επισημανθεί ότι οι όποιες φοροελαφρύνσεις ουσιαστικά καταργούνται από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις μειώσεις επιδομάτων. Επικριτικός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καιστο ζήτημα της αναδιανομής εισοδημάτων μέσω της φορολογίας αφού όπως σημείωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «χρησιμοποιείτε το 60% του συνολικού δημοσιονομικού χώρου για να ελαφρύνετε το 2,5% των επιχειρήσεων: 600 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στο 2,5 % του συνόλου των επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες 800.000 επιχειρήσεις δεν θα δούνε καμία ελάφρυνση». Παράλληλα θα υπάρξει ευθεία σύγκριση στα θέματα των κοινωνικών παροχών με την παράθεση αριθμητικών δεδομένων για το κοινωνικό μέρισμα με την επισήμανση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έδωσε 780 εκατ. ευρώ σε 3,7 εκατ. δικαιούχους και σήμερα η ΝΔ δίνει μόνο 175 εκατ. ευρώ σε 250 χιλιάδες νοικοκυριά

Στο αναπτυξιακό σκέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λόγο για κυβερνητική αναξιοπιστία και νεοφιλελεύθερες εμμονές,αφού οι συνεχείς αναβολές της έναρξης εργασιών στο Ελληνικό συνοδεύονται και από πολιτικές μείωσης των μισθών μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Ένα μοντέλο που όπως έχουν επισημάνει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσηςκάθε άλλο παράπροσελκύει νέες επενδύσεις. Συνολικά για τον οικονομικό προγραμματισμό του 2020 έχει επισημανθεί ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε αυθαίρετες παραδοχές όπως η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Επίσης εκτιμάται ως μύθευμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε κενό 392 εκατομμυρίων ευρώ, αφού μόνο με αύξηση της φορολογίας θα μπορούσε ένα τέτοιο κενό να καλυφθεί.


Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Στην διαχείριση των θεμάτων που έχουν προκύψει με την τουρκική προκλητικότητα, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εστιαστεί στην απουσία ουσιαστικής στρατηγικής αλλά κυρίως στο θέμα της χρήσης των δυνατοτήτων για κυρώσεις που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε.Από τον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε αυτό το στοιχείο θεωρείται κομβικό ακόμη και για το στόχο να οδηγηθεί η τουρκία σε απευθείας δεσμευτικό διάλογο ή ακόμη και στην λογική της υπογραφής συνυποσχετικού για την παραπομπή των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δικαιώνεται για τη κριτική που άσκησε,αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ευθέως στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής πως «η απόφαση, η στρατηγική μας ήταν να μην ζητήσουμε αυτή τη στιγμή κυρώσεις. Θέλαμε μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης. Αυτήν διεκδικήσαμε, αυτήν πήραμε. Και ήταν η απόφασή μας αυτή, γιατί ακριβώς αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε την παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες». Η δήλωσή του αναπληρωτή υπουργού άλλωστε προκάλεσε την αντίδραση της πρώην αναπληρώτριας ΥΠΕΞ, Σίας Αναγνωστοπούλου που τόνισε ότι «πρώτη φορά που ακούμε με σαφήνεια, ότι ήταν επιλογή της Κυβέρνησης να περιοριστεί στη δήλωση συμπαράστασης των Ηγετών των Κρατών μελών της Ε.Ε. και όχι στις κυρώσεις. Εμείς θέλουμε να επαναλάβουμε από τη μεριά μας ότι, τις κυρώσεις της θεωρούμε βαρύ εργαλείο ειρήνης, πριν από οτιδήποτε άλλο».

Έντονη κριτική αναμένεται να υπάρξει και για την διαχείριση του προσφυγικού. Ως δείγμα πανικού και ασυνεννοησίας εκλαμβάνεται το «άδειασμα» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο με την φράση «ο κ. Κουμουτσάκος καταρχήν δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της ουσίας του μεταναστευτικού. Ασχολείται με τα διεθνή ζητήματα, αυτή είναι η αποστολή του» που είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χθες στην Βουλή.

Αναμένονται επίσης καυστικές αναφορές στο θέμα των αμφισβητούμενων πτυχίων του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πριν λίγες μέρες για τον κ. Διαματάρη έκανε λόγο για «παρερμηνεία», για να αποπεμφθεί τελικά δύο μέρες μετά. Για τον κ. Στεφανή δεν λέει κουβέντα για το απλό σεμινάριο που «βάφτισε» MBA στο βιογραφικό του και πετάει τη μπάλα στην εξέδρα». Επίσης θα υπάρξει σφοδρή κριτική για τα κρούσματα αστυνομικής βίας, την υπόθαλψη του κοινωνικού αυτοματισμού όπως στην περίπτωση της απεργίας στο Μετρό, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα του Τύπου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις